Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Bre Pettis Açılış Sunumu

SXSW 2013: Bre Pettis Açılış Sunumu

MakerBot kurucusu Bre Pettis, 3D baskı teknolojilerinin geldiği durumu özetledi.

SXSW Interactive 2013 bugün resmen başladı. Açılış konuşması için neredeyse 1 saat önceden salon kapısında yerimi aldım, böylece sahnenin hemen önünde oturabildim. Sunumun sonunda dijital dünyanın bu yılki önemli lansmanlarından birini de sürpriz olarak sunum sonunda gördüğümüz için bu yer seçimi konusunda çok mutlu oldum doğrusu. Yerimi ve salonun boyutunu göstermek için şu fotolara bir bakın.

İlk sunumda bu yeri kapınca pek neşelendim

Arkamdaki görüntü böyleydiBre Pettis’i MakerBot Replicator 2 lansmanı haberimizden hatırlarsınız. Kendisi 3 boyutlu baskı teknolojisini kitlelere yaymayı amaçlayan MakerBot’un kurucusu ve yöneticisi. MakerBot yazıcılarıyla belli bir boyuta kadar objeleri 3 boyutlu olarak basmanız, üretmeniz mümkün.

SXSW Interactive 2013’ün açılış sunumunun Pettis’e yaptırılmasının başka bir önemi daha var. Pettis, 4 yıl önce MakerBot’un lansmanını SXSW’te gerçekleştirmiş. O zaman 20 adet ilk üretim yazıcılarla festivale gelmişler ve 3B likör bardakları üretip dağıtmışlar.

4 yıl önce SXSW’te üretilip verilen 3B baskı bardaklar

Pettis’in sunumu The Next Industrial Revolution adını taşıyor. 3 boyutlu baskı, bir objenin üretimiyle ilgili gerçekten çok fazla kuralı değiştirebilecek güce sahip. Sunumda da bunlarla ilgili bir çok örneği görme şansı bulduk. MakerBot sadece baskı makineleri üretmiyor, kendi objelerini tasarlayan kişilerin bunları paylaşmasına olanak tanıyan Thingiverse adlı bir internet projesini de yürütüyor. Thingiverse’te 40 binden fazla objenin 3B yazıcınıza uygun dokümanını bilgisayarınıza indirip, objeyi üretmeniz mümkün. Bu alan o kadar çok fırsat barındırıyor ki markaların da dikkatini çekiyor. Nokia, Lumia telefonları için 3B baskı kılıf tasarımlarını buradan paylaşıyor mesela.

Nokia’nın kılıfları

3B baskının kullanım alanlarına geçmeden önce Pettis’in özellikle öne çıkardığı bazı noktaları da buraya yazmak istiyorum. Pettis’e göre bizler tüketici olarak büyümüş bir nesiliz. Bir şey istediğimizde mağazalara gidip seçim yapıp satın almaktan başka bir yol görmüyoruz. Oysa tasarlayan ve yapan olmamamız için bir sebep yok. MakerBot ve 3B baskı devrimiyle birlikte herkes istediği şeyi evinde nesneleştirebilecek.

Sunumdan 3B Baskı Kullanım Örnekleri

Birbirinden farklı iki oyuncak evrenini birleştirebilen parçalar yapmak, böylece oyuncak markalarının kısıtlamalarından kurtulmak mümkün. Tahta bir tren rayı setini Duplo ile birleşebilen bir ekle yükseltip çocuk oyunlarına yaratıcılık katmak iyi bir örnek.

Mimarlıkta modelleme işini çok kolaylaştırıyor 3B baskı. Çoğu proje artık zaten 3 boyutlu olarak bilgisayar ortamında tasarlandığı için bir kaç dakika içinde model çıkartmak mümkün.

Lansmanı bu yıl SXSW’te yapılan yeni mobil ödeme sistemi LevelUp, ödeme noktalarındaki QR kod okuyucu kameralarının çerçevelerini 3B baskıyla kolayca üretiyor.

Nasa, MakerBot’un en büyük müşterilerinden birisi. Bir “geek” olarak Pettis bu durumdan ne kadar hoşnut olduğunu sunumda defalarca ve keyifle dile getirdi. Nasa, çok pahalı prototipleri artık 3B baskı ile üretip deniyor gerçek üretime geçmeden önce maliyetleri azaltmak için.

Peeko adlı wi-fi bağlantılı bebek izleme cihazı, bebeğin nefes alış verişini izliyor ve uygulama üzerinden takipe izin veriyor. Bizim ilk aylarımızda kesinlikle çok işimize yararmış bu ürün.

Square kart okuyucularının telefona kulaklık girişinden takıldığını biliyorsunuzdur. Bu da kart okuturken kulaklık girişinde dönebilen bir cihaz demek oluyor. Bu aparatı basarak Square cihazının kaymasını önleyebiliyorsunuz.

Kacie Hultgren bir set tasarımcısı. Yapımlarda tasarladığı setleri 3D baskıyla üretmeye başladıktan sonra bu minik set objelerini Pretty Small Things adını verdiği sitesinde satmaya da başlamış.

MakerBot Digitizer

Sunumun bombası ise Digitizer oldu. MakerBot firması 3B baskı makineleri -ya da yazıcıları- üretiyor. Bu yazıcılarda bir nesneyi basmak için belirli bir formatta 3B dokümana sahip olmalısınız. Bu dokümanı kendiniz de hazırlayabilirsiniz, Thingiverse gibi yerlerden de edinebilirsiniz. Bugünden itibaren MakerBot, baskı için obje dokümanlamaya yeni ve çok pratik bir yol getiriyor. Digitizer adlı bu tarayıcı, nesneleri 3B olarak tarıyor ve baskıya hazır bir doküman olarak kaydedebiliyor. Kaydedilen doküman üzerinde oynamak ve boyutunu değiştirmek de mümkün. Sonbaharda piyasada olacak Digitizer ile günlük hayattaki bir çok nesneyi hızla kopyalamak ve sanal dünyada paylaşılabilir, tekrar üretilebilir kılmak mümkün olacak.

3 boyutlu yazıcılar bir yandan hayatımıza yeni bir yaratıcılık getirirken, diğer yandan da bir çok yaratıcı endüstriyi tehdit edecek. Bu yüzden şimdiden telif kanunları konusunda köşebaşlarını tutmuş dev şirketlerle özgürlükçü taraf arasında lobiler sürüyor. Bir süre sonra Tom Ford’un asistanına tasarlattığı ve 5 dolara malettiği bir gözlüğü 500 dolara satması artık mümkün olmayacak. Tom Ford akıllıysa gözlük dokümanlarını internetten satacak, hatta bedava verecek, ya da şu anki devasa marjlar korunmak için debelenip durulacak bu tip sektörlerde.

Siz bir 3B yazıcınız olsaydı neler üretmek, basmak isterdiniz? Benim ilk aklıma gelen, çocuğumla tasarladığımız oyuncaklar olurdu sanırım.