Duvar resminin stop-motion dünyasında nasıl kullanıldığını, 2B ile 3B’yi harmanlayan deneysel animasyon The Bigger Picture ile keşfetmiştik. The Wolf House da benzer bir teknikle bu iki dünyayı birbirine bağlıyor. Öte yandan bu film, stop-motion dünyasında pek de yaygın olmayan bir şekilde korku türüne ait.
The Wolf House, trajik olayların yaşandığı Colonia Dignidad’dan ilham alıyor
Joaquín Cociña ve Cristóbal León, 73 dakikalık uzun metrajlı filmleri The Wolf House’da dindar fanatiklerden kaçıp Şili’nin güneyindeki bir eve sığınan bir çocuğun psikolojik olarak rahatsız edici unsurlarla dolu dünyasına odaklanıyor. Çocuk, evde yaşayan iki domuz tarafından karşılanıyor. Bu hayvanlar yavaş yavaş insana, ev ise Maria’nın duygularına tepki veren bir evrene dönüşüyor. Genç kızın durmak bilmeyen sessiz mırıldanmaları başta olmak üzere pek çok rahatsız edici ses ve ses efekti, sahnelerin tekinsizliğini pekiştiriyor.
Filmde Colonia Dignidad’da (Şili’de bir şehir) yaşanan trajedilerden yola çıkan film, korku ve belgeseli kusursuz bir şekilde harmanlıyor. Colonia Dignidad hakkında da bir parantez açalım. Bu şehir, General Augusto Pinochet’nin diktatörlük yönetimi altında Almanlar ve Şilililer tarafından kurulan II.Dünya Savaşı sonrası bir koloni. 1961’de kurulan bu izole sömürge bölgesi; işkence, hapis ve cinayet vakalarının yaşandığı kötü bir şöhrete sahipti. The Wolf House tüm bu trajedilerin, terk edilmiş bir eve sığınan bir çocuk üzerindeki etkilerini görselleştiriyor.
Şilili olan Cociña ve León, 2007’den beri iş birliği yapıyor ve Santiago merkezli Diluvio prodüksiyon şirketini birlikte yönetiyor. The Wolf House’un tamamı, ScreeningRoom üzerinden izlenebiliyor. İkilinin diğer çalışmalarına ise internet siteleri ve Vimeo kanalları üzerinden göz atabilirsiniz.