Robot teknolojisinde büyük atılımlar gerçekleştiren Boston Dynamics’in yanı sıra MIT de (Massachusetts Institute of Technology) Biomimetic Robotics Laboratory (Biyomimetik Robotik Laboratuvarı) tarafından geliştirilen robot modeli Mini Cheetah ile dikkat çekiyor.
Şekil olarak Boston Dynamics’in Spot robotuna benzeyen Mini Cheetah kendi etrafında dönen ve parkur tamamlayabilen Atlas robotuna benzer özellikteki hareketleri yapabiliyor. 9 kilogram ağırlığındaki dört bacaklı Mini Cheetah ilk kez 2009 yılında duyurulmuştu. O günden bu yana MIT robotların geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. İlk zamanlarında ters takla atabiliyor oluşu ile büyük ilgi toplayan Mini Cheetah geçtiğimiz süre boyunca oldukça geliştirilmiş.
9 Mini Cheetah robotunun ısınma hareketleri
9 Mini Cheetah robotunun yer aldığı videoda robotlar çimenlikte koşuyor, top oynuyor ve sık sık ters takla atıyor. Her birinin yavru köpek gibi ortalıkta gezindiği videoda Cheetah sürüsü tüm hünerlerini ve esnek yapısını izleyiciler ile paylaşıyor. Robotların ters döndüğünde rahatça dönebildiği dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor. Her ne kadar köpek gibi hareketler sergiliyor olsalar da robotların geliştirilme sürecinde çitalardan ilham alınmış. MIT Makine Mühendisliği Doçenti Sangbae Kim CNN’e Youtube’da hobi olarak çita videoları izlediğini ve çitaların hızından ve esnekliğinden büyülendiğini söylüyor.
Bağımsız da hareket kabiliyetine sahip robotlar bir kontrolcü tarafında yönetiliyor. Bazı temel görevleri kendi başlarına yerine getirebilen robotlar robotik sistemlerinin geliştirilmesi yapay zeka üzerinde yapılan çalışmalardan ayrı yürütüldüğü için insanlar tarafından kontrol edilmeden çimenliklerde serbest gezmiyorlar. Ancak yine de engebeli bölgeleri otomatik olarak algılayıp hareket edebiliyorlar.
Hareketlerinin devamlılıkları ve dört ayaklarının üzerinde yapabildikleri ise oldukça şaşırtıcı. Ters takla atıp dört ayağının üzerine düşen robotlar metal vücuduna rağmen kalça ve diz bölümündeki hareket kabiliyeti sayesinde oldukça estetik hareketler gerçekleştirebiliyor. Robotlar yukarıdan düştüğünde ise ayakları üzerine yumuşak bir iniş gerçekleştirebiliyor.
Mini Cheetah sürüsü top peşinde koşuyor
Robotların top oynamaya çalıştığı anlarsa oldukça eğlenceli geçiyor. Her ne kadar top ile bir futbolcu kadar haşır neşir olmasalar da 8 km hızla koşabiliyor olmaları robotların topun peşinden koşmasına yetiyor. Bununla birlikte videoda robotların çevreden gelen darbeleri fark ederek dengede durmak için çaba sarf ettiği gözüküyor. Robotlar 9 kilogram ağırlığında olmasına rağmen yere yaklaşarak ağırlık merkezini aşağıya alıyor ve düşmemek için dirayet gösteriyor. Sangbae Kim her ne kadar insanlar için sıradan bir özellik gibi dursa da robotların dengede durmasının önemli bir başarı olduğunu vurguluyor.
MIT henüz robotları ticarileştirmeyi planlamıyor ancak Mini Cheetah üzerinde çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğini söylüyor. Robotların grup halinde çalışma yeteneği, dayanıklı yapısı ve tasarımı sayesinde araştırma, arama ve kurtarma çalışmaları da dahil olmak üzere birçok alanda kullanılabilecek gibi gözüküyor.
Görsel: Youtube