SXSW’te bu yıl kapısında sürekli sıra olan devasa Samsung etkinlik alanının hemen yanında gösterişten uzak ve sade bir stand alanı yer alıyor. Kapısında sadece Future Lab yazan alanın Sony’ye ait olduğunu ilk bakışta anlamak kolay değil. Bir şekilde duyum aldığımız için heyecanla Future Lab’e gittiğimizde iki gündür ilk defa bir alana sıra beklemeden girmek bizi şaşırtıyor. Herhalde Sony SXSW’e pek bir şey getirmemiş diye düşünüyoruz ama içeri girdiğimiz anda bu düşüncemiz tersine dönüyor.
Sony, Future Lab’i kesinlikle ürün odaklı bir yaklaşımdan uzak tutmak istiyor. Future Lab bir konsept geliştirme alanı ve Sony’nin yeni teknolojileri denediği yer. SXSW’te ilk defa lanse edilen programın içi de gerçekten dolu.
Turumuzda ilk durağımız Future Lab’in de ilk prototipi olan N.
Sony N boyuna takılan bir kişisel asistan. Dışarıdan çok hafifçe duyulabilen, kullanıcının kulaklarında ise daha net bir şekilde algılanan bir ses sistemine sahip olan N, mikrofonuyla sesli olarak kumanda ediliyor. GPS’i ve hareket algılayıcılarıyla nerede ne yaptığınızı anlayan N, 3. parti yazılım desteğiyle de size bilgi iletebiliyor. AccuWeather, Strava ve Yelp Sony N projesinin prototip aşamasındaki ilk 3 partner.
Partner uygulamalar sayesinde bulunduğunuz yerle ilgili bilgileri konuşarak alabildiğiniz bu asistanı diğer sesli asistanlarla karşılaştırmak için erken olabilir. Diğer yandan sürekli kullanıcının yanında olması fakat bir telefon gibi kullanıcısıyla hayatı arasına girmemesi iddiasıya N biraz Google Glass‘ı da andırıyor. N’in kamerası da var, ancak karşınızdaki rahatsız olmasın diye genel kullanımda kapalı duruyor bu kamera. Siz sesle fotoğraf çekme komutunu verdiğinizde kamera açılıyor ve fotoğraf çekip tekrar kapanıyor.
Calm Technology (sakin teknoloji) denilen ve kullanıcının önüne geçmeden onun hayatını kolaylaştıran yaklaşımdaki bu tip ürünler arasında yenilikçi bir yaklaşıma sahip olan N’in henüz piyasaya çıkıp çıkmayacağı bilinmiyor.
Turumuzun ikinci ürünü Open-Ear, yani açık kulak kulaklıklar. Sony yine günlük hayatta kulaklıkla müzik dinlerken dış dünyadan da kopmamamız gereken anları düşünerek müziği kulak içine farklı bir şekilde aktaran ve bu sırada kulağı tıkamadığı için dış sesleri de rahatça duyabilmemize imkan tanıyan bir kulaklık geliştirmiş. Şehirde bisiklete binerken ya da ofiste çalışırken büyük rahatlık sağlayabilecek bu kulaklıkları denediğimde çok etkilendiğimi itiraf etmeliyim.
Sony’nin Future Lab’deki bir başka etkileyici demosu, küçük bir bluetooth hoperlörü boyutlarındaki interaktif projektörüydü. Bu projektör yansıtıldığı zemindeki objeleri, parmak hareketlerini ve derinliği algılayabiliyor. 8 farklı parmağı algılayabilmesi, aynı anda 4 kişinin iki işaret parmağıyla projektörün yansıttığı görüntü üzerinde etkileşime geçebilmesine olanak tanıyor. Demoda gösterilen kitap üstünde gerçekleştirdiği animasyon ve oyunlar da insanın hayal gücünü gerçekten harekete geçiriyor.
Sony, Future Lab ve lanse ettiği prototipleriyle teknoloji ve inovasyon konusunda yeniden öncü markalardan birisi olmak istediğini net bir şekilde ortaya koyuyor.