Sony’nin DSC-HX99 RNV isimli fotoğraf makinesi kiti, görme engelli kişilerin çevrelerindeki dünyayı daha iyi görmelerine yardımcı olmak ve daha önce hiç olmadığı kadar fotoğrafçılıktan keyif almalarını sağlamak için tasarlanmış. Bu kit, bir tür retinal projeksiyon kamera sisteminden oluşuyor.
Yeni DSC-HX99 RNV, iki parçadan oluşan bir kamera kiti. Bunlardan biri, 2018’de piyasaya sürülen ve 18 megapiksel arkadan aydınlatmalı sensöre, görüntü sabitlemeye ve 24 mm ila 720 mm yakınlaştırma lensine sahip Cybershot DSC-HX99 isimli fotoğraf makinesi. Diğeri ise, QD Laser tarafından geliştirilen ve kameradan gelen dijital görüntünün doğrudan kullanıcının retinasına yansıtılmasını sağlayan bir aksesuar olarak tanımlanan Retissa Neoviewer isimli vizör. Bu retinal projektörle, çeşitli seviyelerde görme engeli olanlar ve az gören insanlar manzaraları ve yüzleri görebiliyor, tabelaları okuyabiliyor; fotoğraf ve video çekebiliyor.
Retinal lazer projeksiyon sistemiyle engelliler için daha iyi bir fotoğraf çekme deneyimi
Görme engeli, her engellide farklı derecelerde olduğundan şirket kitin herkes için işe aramayabileceğinin altını çiziyor. Bu nedenle insanları satın almadan önce cihazı denemeye teşvik ediyor. Bu noktada “görme engelli” tanımı için bir parantez açalım. Bu tanım, bütün düzeltmelere rağmen iki gözle görmesi 1/10’dan aşağı olan, görme alanı 20 dereceden az olan ve eğitim öğretim çalışmalarında görme gücünden yararlanması mümkün olmayan kişiler için kullanılıyor. Yine görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere de “az gören” deniliyor. Sony’nin DSC-HX99 RNV’si %100 görme engeli olanlar için fayda sağlamayacaktır ama başka seviyelerde görme engeli olanları için fayda sağlayabilmesi amaçlanmış.
QD Laser’in başkanı ve CEO’su Dr Mitsuru Sugawara, “Retissa Neoviewer’ın lazer retinal projeksiyonu, dünyada ilk kez pratik kullanıma sunulan tamamen yeni bir teknolojidir” diyor.
Kit kullanıcının yalnızca nesneleri görmesine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda yüksek hızlı çekim, yüksek performanslı otomatik odaklama için donatılmış. RAW formatında da çekim yapabiliyor.
Sony, kamera kitinin herkes tarafından erişilebilir olmasını istediğini açıklamış. Bunu göz önünde bulundurarak, cihazın maliyetinin çoğunu karşılamayı hedefliyor ve bu yaz cihazı 600 ABD Doları’na satışa çıkarmayı planlıyor. Tabii Türkiye’deki engelliler için hiç de erişilebilir olmadığını söylemeye gerek yok.
Görme engelli bireyler için hayata geçirilen diğer teknolojilere ve yaratıcı projelere buradan göz atabilirsiniz.