“O saatte orada ne işi varmış?”, “Kadın mıdır, kız mıdır?”, “Kahkaha atan kadın iffetli değildir.” Bu cümleler ne kadar da tanıdık öyle değil mi? Kadın katillerinin taktığı kravatın renginden ense tıraşına türlü ‘hafifletici’ sebeplerle iyi halde olduğu varsayılan ancak pek de iyi olmayan bu kronik adaletsizlik sisteminde, mağduru suçlu çıkaran bu gibi ifadeleri ne yazık ki son yıllarda sıklıkla duyduk. Bu ifadeler, eylemlerde pankartları renklendirmenin ötesinde toplumda giderek yerleşen ve kadına şiddeti meşrulaştıran tehlikeli bir algıya işaret ediyorlar. Ve ne yazık ki, oluşan bu algı yalnızca Türkiye ile sınırlı değil.
Kanada’da kadınların yüzde 80’inin sokakta, halka açık yerlerde sözlü ve fiziksel olarak tacize uğradığını belirten Loreal Paris, mağduru suçlayan ifadelere dikkat çeken provokatif bir kampanya başlattı. Tacizle mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olan Right to Be ile iş birliği yapan Loreal Paris, Kanadalıları kadına yönelik her türlü fiziksel ve psikolojik şiddeti meşru kılmaya çalışan ifadeleri kelimenin tam anlamıyla ‘parçalamaya’ davet ediyor.
McCann Montreal imzalı kampanya kapsamında Kanada sokaklarına yerleştirilen çift katmanlı reklam panolarının ön yüzünde büyük harflerle “Kırmızı ruj süren kadınlar aranıyor/kendi kaşınıyor” ve “Dar giysiler giyen kadınlar aranıyor/kendi kaşınıyor” gibi ifadelere yer verilirken, bu ifadelerin hemen altında yoldan geçenlerden reklam panolarını yırtmaları isteniyor.
Talimata uyarak reklam panolarını yırtanlar, tacizi meşru kılan ifadelere eklenen “to stop” (durmasını istiyor) ifadesi ile birlikte gerçek kampanya mesajlarıyla karşılaşıyorlar: “Kırmızı ruj süren kadınlar durmasını istiyor” ve “Dar giysiler giyen kadınlar durmasını istiyor” gibi. Önyargıların hedefi olan kadınların tacizin durmasını istediğini belirten etkileşimli farkındalık kampanyası, basılı kampanya görsellerine eklenen QR kod aracılığıyla bir de çevrim içi eğitimle destekleniyor.
Görsellerin üzerine yerleştirilen bir QR kodu ile Kanadalılar, Loreal Paris girişimi olan Stand Up’ ın sokak tacizi ile mücadele etmek amacıyla hazırladığı 10 dakikalık eğitime yönlendiriliyorlar. 2020 yılında Loreal Paris tarafından başlatılan Stand Up girişimi, sokak taciziyle ilgili dünya çapında bir farkındalık oluşturmayı ve bu durumu önlemeye yönelik kitleleri harekete geçirmeyi amaçlıyor. Markanın Kanada’da yürüttüğü bir araştırmaya göre sokakta tacize uğrayan kadınların yalnızca yüzde 6’sı, söz konusu durumdan bir başkasının yardımıyla kurtulabildi.
McCann Montreal imzalı bu kampanya ile Loreal Paris sokak tacizi ile mücadele alanını yalnızca tacizin hedefi olan kadınlarla sınırlı tutmuyor ve toplum geneline genişletiyor. Uluslararası Sokak Tacizi ile Mücadele Haftası olan 16-22 Nisan tarihlerinde açık hava kampanyası olarak başlatılan proje, Kanada genelinde OOH, dijital ve sosyal medyada bir ay boyunca yayınlanmaya devam edecek. Şimdiye kadar dünya genelinde 800 bin kişi, markanın Stand Up platformu üzerinden sokak tacizi ile mücadele eğitimi aldı. 10 dakikalık kısa ve 1 saatlik uzun olmak üzere iki versiyonu bulunan sokak tacizi ile mücadele eğitim programına bu bağlantı üzerinden katılabilirsiniz.
Görseller: Youtube