Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Siz 12 Yaşındaki Kızınızı Evlendirir miydiniz?

Siz 12 Yaşındaki Kızınızı Evlendirir miydiniz?

Yardım kuruluşu BØRNEfonden için hazırlanan farkındalık kampanyasında, 30 yaşındaki bir adam kapıları çalıyor ve karşısına çıkan babalardan 13 yaşındaki kızlarıyla evlenmek için izin istiyor.

Çocuk ve gençler için çalışan Danimarkalı yardım kuruluşu BØRNEfonden ve reklam ajansı Robert/Boisen & Like-minded özellikle Batı Afrika’da çocuk yaştaki kızların evlendirilmesi sorununa dikkat çekmek için hazırladığı gizli kamera “şaka”sıyla, konuya ilişkin farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Oyuncu Lucas Alexander, kapısını çaldığı evlerde karşılarına çıkan babalara önce kızlarının bir arkadaşı olduğunu söylüyor. Babalar, Alexander’a karşı ilk anda tepkili değilse de biraz şüpheci çünkü karşılarındaki adam 30 yaşında, kızlar ise 12-13. Kızlar da kapıya geldikten sonra Alexander babalardan kızlarıyla evlenmek için izin istiyor. Danimarkalı babalar bu noktada artık tepkili (ama yine de oldukça medeni diyebiliriz), kızgınlık kendini hissettiriyor, polis çağıracaklarını söyleyenler oluyor. Merak edenler için hayır, saldıran, küfreden ya da yumruk atan yok. Şaka fazla uzatılmadan, babaların da kalbine inmeden işin doğrusu anlatılıyor ve bunun çocuk ve gençlik yardım kuruluşu BØRNEfonden için yapılan bir farkındalık çalışması olduğu açıklanıyor.

Batı Afrika’da, Mali’de her gün 82 aile çocuk yaştaki kızlarını evlendiriyor. BØRNEfonden’in amacı bu soruna dikkat çekmek, bunu yaparken de insanların empati kurmasını sağlayacak, konuyu daha iyi anlamalarına yardımcı olacak bir çalışma yapmak. Kendi kızlarının evlenmesi konusunda hiç bocalamayan, onların daha çocuk olduklarını, evlenmenin söz konusu bile olmadığını hemen ifade eden babaların; kızlarıyla yaşıt başka çocukların dünyanın bir diğer ucunda zorla evlendiriliyor olduğu gerçeğiyle yüzleşmeleri sağlanıyor.

Filmdeki kızlar bir oyuncu ajansı yardımıyla bulunmuş. Anneler de işin içinde ama babalar her şeyden habersiz. Oyuncu Lucas Alexander, öncesinde kızlarla buluşup prova yapmış ve babaların olası tepkilerine göre olası senaryolar geliştirmişler. Çekim günü geldiğinde o gün havanın güzelliğine rağmen, işin içindeki anneler babaların evde oturmasını bir şekilde sağlamış. Kapılar açıldığında kamera ekibinin görünmemesini sağlamak da karşılaşılan en büyük güçlüklerden biriymiş. Yumruk gibi tepkilere karşı oyuncunun da kendini savunabilecek biri olmasına dikkat edilmiş. Ajansa göre, kızların da orada bulunması bu tip fiziksel tepkilerin de önüne geçmiş, babalar biraz daha kontrollü davranmak zorunda kalmış.

Sonuç olarak, kendi memleketlerinin meselesi olmayıp dünyada bir yerlerde yaşanan bir soruna farkındalık sağlamak için yapılan ilginç bir çalışma çıkmış ortaya. Tekrar ediyorum: Kendi ülkelerinde yaşanan bir sorun bile değil ve buna farkındalık yaratmak için film çekiliyor. Öte yandan Danimarka’dan çok uzak, ismi lazım değil bir ülkede, her gün neler neler oluyor, çocuklar neler neler yaşıyor ve farkındalığı geçelim, konular kapatılmaya çalışıyor, değil mi?

Künye:
Reklamveren: BØRNEfonden
Reklam Ajansı: Robert/Boisen & Like-minded, Danimarka
Strateji: Kim Boisen
Yaratıcı Yönetmen: Heinrich Vejlgaard
Sanat Yönetmeni: Mads Mardahl, Niklas Hultquist
Müşteri İlişkileri: Sabina Langkilde
Film Yapım: Gobsmack Productions
Yapımcı: Christina Bostofte Erritzøe
Yönetmen: Niels Nørløv
Görüntü Yönetmeni: Frederik Kastrupsen & Dan Aagaard
Müzik: Upright Music

Görsel: YouTube