Kumaş Auburn Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirildi. Araştırmacı ekipten entomoloji (böcek bilimi) ve bitki patolojisi profesörü John Beckmann’ın açıklamalarına göre kumaş, özel geometrik yapısı sayesinde sivrisinek ısırıklarını engelliyor.
Beckmann sıtma, dang humması ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkların yayılması yoluyla her yıl dünya çapında yüz binlerce insanı, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde beş yaşın altındaki çocukları öldüren sivrisineklerle mücadelede yeni bir yaklaşım geliştirmek istemiş. Beckmann ısırığa maruz kalıp hayatta kalan insanların dahi iyileşmesinin günler hatta haftalar alabildiğini vurguluyor. Ayrıca ısırıklar başlı başına can sıkıcı ve rahatsız edici olabiliyor.
Mikroskobik düzeyde bir zırh etkisi
Ekip araştırmaya mevcut giysi örneklerini test ederek başlamış ve sıkı dokunmuş tekstil malzemelerinin dahi ısırıkları engellemediğini görmüş. Dolayısıyla sıradan bir uzun kollu giysinin koruma sağlayamadığını ortaya koymuşlar. Çünkü sivrisineğin ısırmak için kullandığı iğne benzeri uzantı şeklindeki hortumu, çoğu kumaşın kalınlığından daha uzun. Araştırmacıların önceden basılmış bir makalesi, 90 derecelik açılarda bükülebilen “altı tırtıklı bıçaktan ve mikroiğnelerden” oluşan fasikül adı verilen bir parçayı detaylı olarak anlatıyor. Bu parça minik matkaplar gibi titreşirek cildi delen stile adı verilen bitişik parçalar da dahil olmak üzere müthiş bir anatomiye sahip.
Ekip, farklı desenlerle programlanabilen örme makinelerini kullanarak, ısırmayı engelleyebilecek bir desen bulana kadar deneyler yapmış. Beckmann, “Örme, esasen küçük düğümler atmaya benzer; ilmekler yaparsınız ve ilmekleri ilmeklerin içinden sararsınız. Doğru geometrik yollarla yaparsanız, mikroskobik düzeyde bir zırh yaratabilirsiniz. Ayrıca kumaş esneyip büküldüğünde böcekler için açıklıklar oluşturmayacak şekilde özenle tasarlanmıştır.” diyor.
Hem sivrisinek geçirmemeli hem de terletmemeli
Sivrisinek kaynaklı hastalıkların en yaygın olduğu tropik iklimlerde sıcak tutan giysiler bir anlam ifade etmediğinden, Araştırmada aşılması gereken konulardan biri de bu “rahatlık” konusu olmuş. Sivrisineğin geçemeyeceği kadar sık dokunmuş bir malzeme olması ancak yine de yeterli hava akışını sağlayabilmesi gerçekten aşılması zor bir meydan okuma ortaya çıkarmış. Bu sorunu aşmak için de dokuma sisteminde birçok ince ayar yapılmış. Şu anda ekip Spandex ve polyester karışımı üzerinde de çalışılıyor.
Önümüzdeki yıl rahatlık üzerinde çalışmaya devam etmeyi ve ardından bir giyim serisi oluşturmayı planlıyorlar. Ayrıca ekip tekstil üreticilerinin, hemen hemen her giyside kullanılabilen bu örme kumaş modelini kullanmaya başlamasını umuyor. Örneğin küçük çocukların sıklıkla sıtmadan öldüğü bir ülkede, bu kumaş kullanılarak bir bebek tulumu yapılabilir. Üretim maliyetinin, tipik tekstil üretiminden önemli ölçüde yüksek olmamasının da sağlanması gerekiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Auburn Agriculture