Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sensörlerle Dolu Yumuş Yumuş Peluş Oyuncak: Octobo [SXSW 2020]

Sensörlerle Dolu Yumuş Yumuş Peluş Oyuncak: Octobo [SXSW 2020]

SXSW Interactive Innovation Awards finalistleri arasında yer alan Octobo, 2-5 yaş arasındaki çocuklara hikaye anlatıp oyunlar oynayan bir peluş oyuncak.

Çocukların erken yaşlarda kodlama ve basit komut akışlarını öğrenmesine yönelik pek çok ürün ve araç var. Bu ürünler sayesinde çocuklar teknolojiyle erken yaşta tanışırken aynı zamanda tablet veya telefon gibi ekranlardan da uzak kalabiliyor. Çocukların teknolojiyle tanışma sürecini analog araçlarla birleştirerek daha yumuşak bir geçiş yapmak da mümkün. Teknolojiyi fiziksel objelerin, oyuncakların içine saklamak ve genel oyun deneyimi iyileştirmek için de geliştirilen projeler bulunuyor. 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklar için geliştirilen Octobo da bu projelerden birisi.

Mayıs 2018’de Kickstarter’da fonlanan Octobo, bir annenin çocuğu ile olan ilişkisi ve dinamikleri üzerinden doğmuş. Geçmişte çocuklar oyuncaklar ve kuklalar gibi aletler kullanıp hem ebeveynleriyle hem de arkadaşlarıyla etkileşimli oyunlar oynamasından yola çıkıyor proje. Bu nedenle de Octobo üzerindeki sensörler gizlenmiş. Oyuncağı canlandırmak için herhangi bir 7-8 inçlik tablet yeterli. Android, iOS veya Amazon uygulama marketlerinden indirilen uygulamasıyla birlikte tablet Octobo’nun içine yerleştirilerek ahtapotun ağzı ve gözü oluyor. Böylece artık onunla etkileşime geçilebiliyor, çocukları duyup yanıt verebiliyor.

Octobo ile her yaşa göre farklı oyunlar

Hikaye kitabı, etkileşimli oyun pulları gibi parçalarla çocukların sarılıp her yere yanında götürmek isteyeceği bir oyuncak yapılmak istenmiş. Aynı zamanda üzerindeki sensörlerin en büyük katkısı da Octobo’nun bu hareketleri hissedebilir olması. Çocuklar Octobo’ya dokunduğunda, seslendiğinde veya pulları kullandığında peluş oyuncaktan pozitif bildirimler geliyor. Böylece çocukların öğrenme süreci de olumlu bildirimlerle pekiştiriliyor.

Harfleri öğrenme, masal okuma ve dinleme gibi pek çok farklı oyun ve etkileşim modu bulunan Octobo, SXSW 2020 Interactive Innovation Awards’da Robotics & Hardware kategorisinin finalistleri arasında bulunuyor. Kickstarter’daki başarısıyla piyasaya çıkmayı başardı. Şu anda ise Thinker-Tinker üzerinden 150 dolar fiyatıyla satışını gerçekleştiriyor.

Görsel: Kickstarter, Thinker-Tinker