Tokyo merkezli mimarlık firması Yuko Nagayama & Associates, Japonya’nın Yamanashi Eyaleti, Hokuto Şehrindeki beyaz huş ormanı içine bir dizi şeffaf gözyaşı damlası şeklinde çadır yerleştirdi. Çadırların büyüklüğü, yüksekliği ve konumu; ağaçların konumu, dalların yönü ve yaprakların yayılması gibi doğal ortamın 3 boyutlu özelliklerine göre belirlendi. Dolayısıyla orman sadece çadırların yüzeyindeki bir yansımadan ibaret değil. Aynı zamanda tasarımı etkileyen en önemli faktör. Hatta çadırların damla şeklinde olması da ormana hayat veren yağmur damlalarını çağrıştırıyor.
Çadırın içinden dışarı bakıldığında, şeffaf katmandaki yansımalar mistik bir görüntü yaratıyor
Yuko Nagayama’nın projesi, doğada çevreyi gözlemleme deneyimini öne çıkarıyor. Sıradan çadırlar genellikle bu deneyimi engellediğinden, mimarlar yapıları tamamen şeffaf hale getirme yoluna gitmişler. Proje, Japonya’daki yaratıcıları benzersiz çadır tasarımlarını sanat eseri olarak sergilemeye davet eden Hokuto Art Program Ed.1 için hazırlanmış.
Fotoğraflarda gördüğünüz çadırların her biri ayrı bir işleve ve amaca sahip. Örneğin biri uyku alanı, diğeri okuma köşesi olarak kullanılabiliyor. Çadırın içinden dışarı bakıldığında, dış mekan manzarası biraz bulanıklaşıyor veya bir ışık parıltısıyla gölgeleniyor. Bu da manzaraya biraz daha mistik bir dokunuş katıyor. Yarı saydam duvarlar mahremiyet veya soğuktan koruma sağlayamadığından, geceyi orada geçirmeyi planlıyorlarsa ziyaretçilerin beraberlerinde uyku tulumları getirmeleri gerekiyor.
Yuko Nagayama & Associates, çadırları boş bir çayırda kurma seçeneğine sahipken proje alanı olarak sık ormanı seçmiş. Çadırların her biri, tıpkı bir gözyaşı damlası veya geleneksel bir Okiagari Koboshi Japon bebeği gibi sivri uçlu yuvarlak bir şekle sahip. Her çadır farklı bir yöne bakıyor. Çadırlar arasındaki boşluk, ormanın Matter-Port adı verilen bir teknoloji kullanılarak oluşturulan 3D görüntülerine dayalı olarak belirlenmiş.
Mimari bir yerleştirme olarak bu çadırlar, izlemesi oldukça keyifli yapılar. Öte yandan insanın içinde de ufak bir rahatsızlık uyandırmıyor değil. Ne de olsa insanların ormanlardan uzak durması gereken bir çağda yaşıyoruz. Ormanların daha fazla zarar görmemesi adına…
Bu tür projeler ilginizi çekiyorsa ağaç çadırı, saydam balon çadır gibi diğer doğa odaklı mimari projelere de göz atabilirsiniz.
Görsel: Yuko Nagayama & Associates