Tutuklanan gazeteciler, medya tekelleri, baskılar, sansür, sahte haberler derken haber alma özgürlüğümüz; dünya çapında tehdit altında. İnsanların doğru ve tarafsız habere ulaşmak için kullandığı internet siteleri ve bağımsız haber organları da internet sansürü ile boğuşuyor. Reporters Without Borders Germany’nin Cannes Lions’da Entertainment Lions for Music kategorisinde Gold Lion alan “The Uncensored Playlist” isimli çalışması da internet üzerindeki sansürü geçmenin yenilikçi bir yolunu sunuyor.
12 Mart Dünya Siber Sansürle Mücadele Günü kapsamındaki çalışmanın temeli çok basit bir gerçeğe dayanıyor: Dünyanın en baskıcı, en yoğun sansür uygulayan ülkelerinde bile haber siteleri yasaklanırken küresel müzik akış servisleri rahatlıkla yayınına devam edebiliyor. Reporter Without Borders Germany de mesajını vermek için buradan yürümeye karar veriyor.
5 Ülkeden 5 Gazeteci
Reklam ajansı DDB Berlin ve dijital yapım şirketi MediaMonks iş birliğiyle hazırlanan proje için katı hükümet sansürü uygulayan 5 ülkeden 5 bağımsız gazeteci seçiliyor. Sürgün edilmiş Çinli gazeteci Chang Ping, Mısırlı Basma Abdel Aziz, Taylandlı özgür basın ağı Prachatai üyeleri, Özbekistan’dan Galima Bukharbaeva ve Ngưoi Buon Gio (Rüzgar Taciri) mahlasıyla Vietnamlı blog yazarı Bui Thanh Hieu kampanyayı taşıyan 5 önemli gazeteci.
Bu gazeteciler, müzik yönetmeni Lucas Mayer ile çalışarak daha önce yasaklanan 10 makalelerini pop şarkıları haline getiriyorlar. Bu şarkılar da sonrasında Spotify, Apple Music ve Deezer gibi müzik akış servislerine yükleniyor. Böylece gazeteciler, daha önce duyurmalarının yasak olduğu bir hikayeyi bunu yasaklayan ülkede müzik yoluyla aktarmış oluyor.
5 ülkenin 5’inde de yayına giren bu yasaksız çalma listesi; gazetecilerin isimlerini takma isimlerle koruyor ve şarkıları suya sabuna dokunmayacak albüm kapaklarıyla gizliyor. Orijinal şarkının keşfedilip sansürlenmesine karşı alternatif şarkı isimleri ile yine sansürü geçecek yollar da düşünülmüş. Bu durumda tabii yasağı seven ülkeler sadece şarkıyı değil; tüm siteyi yasaklamayı tercih eder ama o ayrı konu.
Gazetecileri müzisyene, makaleleri şarkı sözüne çeviren Uncensored Playlist projesi, internet sitesi üzerinden de detaylarıyla incelenebiliyor, tüm şarkılara buradan erişilebiliyor. #truthfindsaway etiketiyle sosyal medya üzerinde destekleniyor. Sansürlenmiş yazılar, şarkılar paylaşıldıkça sansürü aşıyor, insanlara erişiyor. Bu çağda bilginin yasaklanamayacağını, hakikatin durdurulamayacağını, bir şekilde ortaya çıkmanın mutlaka yolunu bulacağını gösteren önemli bir çaba. Şarkıların da gayet güzel ve dinlenebilir olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Künye:
Reklamveren: Reporters Without Borders Germany
Dijital Yapım Şirketi: MediaMonks
Reklam Ajansı: DDB Berlin
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Dennis May
CEO: Bianca Dordea
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Gabriel Mattar
Yaratıcı Yönetmen: Ricardo Wolff
Sanat Yönetmeni: Felipe Cury, Marco Lemcke, Evandro Scudeler, Lis Ferreira
Reklam Yazarı: Patrik Lenhart, Jack Christensen
Müşteri İlişkileri: Sarah Bensel
Ses Yapım: DaHouse Audio
Müzik Yönetmeni: Lucas Mayer
Film Yönetmeni: Iris Fuzaro
Kurgu. Sascha Gerlach
Görsel: YouTube