Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sadece Yapay Zekâ Ürünü Yapımları İçeren Video Akış Hizmeti: Showrunner

Sadece Yapay Zekâ Ürünü Yapımları İçeren Video Akış Hizmeti: Showrunner

Showrunner isimli platform, "Yapay zekânın Netflix'i" olma iddiasıyla video akış sektörüne giriyor.

Netflix, Disney+ ve Amazon Prime Video gibi devler kendi aralarında rekabete gömülmüşken, sektör yapay zekânın etkisiyle yepyeni bir dönüşüm geçirmenin eşiğinde. Öyle görünüyor ki yapay zekâ hem bu akış hizmetlerinin anatomisini hem de izleyici olarak bizlerin içerik tüketim alışkanlarını değiştirecek. San Francisco merkezli Fable Studio’nun yepyeni platformu Showrunner, bu değişimi görünür kılan ilk girişim olabilir.

CEO Edward Saatchi, Hollywood Reporter’a yaptığı açıklamada, Showrunner’ın “Yapay zekânın Netflix’i” olmasını umduklarını söylemiş. Şimdilik platformadaki içeriklerin çoğu animasyon. Showrunner’ın ilk serilerinden biri olan Exit Valley, South Park’ın mizahını anımsatan bir üslupla, Silikon Vadisi’ni hicvediyor. Pixels adlı başka bir animasyon serisi ise Pixar’ın Arabalar’ından (Cars) büyük ölçüde etkilenmiş gibi görünüyor.

Görseller biraz kaba ve sesler biraz robotik ama bu sadece başlangıç. ​​Üstelik yapay zekânın dev sıçramalarla geliştiğini düşünürsek bundan 1 ay sonra platform, yapay zekâ ile üretildiklerini asla anlayamayacağımız içeriklerle dolabilir.

Bu platformda izleyici, pasif bir abone olmanın ötesine geçerek ek bölümler üretebiliyor

Showrunner’ın yarattığı en önemli değişimlerden biri “kullanıcı tarafından oluşturulan içerik” başka bir deyişle izleyici katılımı. İzleyiciler bir dizinin tüm bölümlerini izlemeyi bitirdikten sonra, ek bölümler hazırlayarak diziyi kendi inisiyatiflerinde sürdürebiliyorlar.

Kullanıcılar yalnızca birkaç komutla dizilerin gidiş yönüne müdahale edebiliyor veya tamamen yeni bölümler oluşturabiliyor. Bu, olay örgüsünü belirterek de yapay zekanın yaratıcı dizginleri eline almasına izin vererek de yapılabiliyor.. Bu yaklaşım, izleyici ile içerik oluşturucu arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor, pasif aboneleri aktif hikaye anlatıcılarına dönüştürüyor ve onları benzeri görülmemiş bir şekilde etkileşime geçiriyor.

İzleyici-yaratıcı tarafından yaratılan bir bölüm başarılı olursa ona ödeme yapılacak

Showrunner, gelecek vadeden yapımcılar (izleyiciler) için oldukça cazip bir teşvik sunuyor. Kullanıcı tarafından oluşturulan bir bölüm platform tarafından seçilirse yaratıcıya toplu ödeme, gelirden pay ve IMDB kredisi verilecek. Böylece yaratıcılıklarının karşılığında somut ödüller alacaklar.

Ne yazık ki bu sistemin, senaryo yazarları dahil pek çok yaratıcı için sonuçları ağır olabilir. Geçen yıl Amerika Yazarlar Birliği’nin (Writers Guild of America / WGA) senaryo yazımında yapay zeka kullanımına ilişkin endişelerini dile getirdiği grevi de gösteriyor ki Showrunner’ın, dirençle karşılaşması olası. Beş ay süren protesto, yazarların korunmasını içeren, stüdyoların yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği ifşa etmesini gerektiren ve yapay zekanın yazım kredisi almasını yasaklayan tarihi bir sözleşmeyle sonuçlanmıştı. WGA’nın bu galibiyeti, otomasyonun karşı karşıya olduğu diğer yaratıcı alanlar için bir emsal olarak kayıtlara geçti. Netflix gibi devlerin yapay zekâ ürünü içerikler konusunda nasıl bir hamleler yapacağını da zaman gösterecek.

Showrunner’a erken erişim için bekleme listesi 50.000 kişiye ulaşmış. Fakat beklemeden platforma abone olmak isteyenler için Alpha program diye bir seçenek sunmuşlar. Bu program için başvuru yapmak gerekiyor. Platformu ve abonelik seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Görsel: The Simulation