Design Academy Eindhoven mezunlarından Vincent Dassi, herkesin geri dönüştürülmüş karton kutular kullanarak ev eşyaları yapmasına ve onarmasına olanak tanıyan Pulp It adlı bir kağıt hamuru projesi geliştirdi.
Videoda da görebileceğiniz üzere Dassi kartonu kağıt hamuruna dönüştürmek için bir mutfak robotu kullanıyor ve daha sonra birkaç farklı teknik kullanarak 3B formlar oluşturuyor. Malzeme; yeni nesneler tasarlamak, bozuk veya kullanılmayan eşyaları onarmak veya nesneleri farklı kullanımlar için özelleştirmek üzere kullanılabiliyor.
Tasarımcının suçululuk duygusu, ekolojik maliyette saklı
Dassi, tasarımcıların yeni tüketim ürünleri yaratma konusunda suçlu hissedebileceği gerçeğine vurgu yapıyor. Bu yüzden mümkün olan en düşük “ekolojik maliyetle” çeşitli nesneler yaratmanın bir yolunu bulmak istemiş. Pulp it, kasıtlı olarak düşük bütçeli bir proje. Çünkü Dassi, başkalarının da kolayca uygulayabileceği bir teknik ortaya atmak istemiş.
Kağıt hamurunun tarifini Pulp It projesinin internet sitesinde yayınlamış. Burada sandalye ve masa lambası da dahil olmak üzere günlük nesnelerin nasıl yapıldığını gösteren videolar da paylaşmış. Tasarımcı, amacının insanları satın almak yerine yerel kaynaklı malzemeleri kullanarak kendi nesnelerini yapmaya itmek ve böylece tüketim kültürüne bir alternatif sunmak olduğunu söylüyor. “Yapımcı artık basit bir tüketici değil. Yapım sürecinde yer alıyor olması nesnenin daha iyi sahiplenilmesine yol açıyor.” diyor.
Dassi’nin 2 farklı türde tarifi mevcut. Birincisi, mutfak robotunda parçalanmış kağıdın suyla karıştırılmasıyla yapılan kağıt kil. İkincisi, pirinç ununu kaynar suyla karıştırarak yapılan bir yapıştırıcı. Tasarımcı ayrıca kendi yaptığı bir presle, kağıt hamurunun fazla suyunu da alıyor.
Talimatlar, Pulp it için hazırlanan internet sitesinde erişilebilir durumda. Dassi, karton hamurunu kalıplamak için PLA plastikten yapılmış bir ağın 3 boyutlu olarak yazdırılmasını ve ardından bir yüzey etrafında şekillendirilebilmesi için ısıtılmasını içeren basit bir yöntem geliştirmiş. Daha sonra kalıbı sabitlemek için bir 3B kalem kullanıyor. Şekil oluşturulduktan sonra, hamurun oturtulabileceği bir kalıp olarak kullanılabiliyor.
Set hamuru, su geçirmez değil ancak yine de şeklini uzun süre koruyabilmesi için çözüm var. Dassi bunun için tasarımlara balmumu kaplama eklemeyi öneriyor. Ancak bunun malzemenin geri dönüştürülmesini daha zor hale getirdiğine dikkat çekiyor. Suda çözünebilir malzemenin, kirliliğe yol açan plastikten çok daha avantajlı olduğunu vurguluyor.
Görsel: Pulp it