Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pritzker Ödülü Kazanan Binalar Animasyonda Canlanıyor

Pritzker Ödülü Kazanan Binalar Animasyonda Canlanıyor

Hareket tasarımcısı ve mimar olan Stinga bilgisayarda ahşabı modelliyor ve ahşap bloklardan Pritzker ödüllü 39 bina maketi tasarlıyor. 

Çocukken hepimiz bazı yapı blokları, LEGO’lar ya da K’Nex’lerle oynamışız ve kendi dünyalarımızın mimarı olmuşuzdur. Bazılarımız belki de o oyunlardan aldığı ilhamla gerçekten büyümüş ve mimar dahi olmuş olabilir. Hareket tasarımcısı ve mimar olan Stinga da çocukken oynadığımız yapı bloklarını adeta masaya döküyor ve onlardan Pritzker ödüllü 39 bina maketi tasarlıyor.

Pritzker ödülü 1979’dan beri her yıl yaşam boyu başarı gösteren mimarlara veriliyor. Barselona’lı mimar Andrea Stinga da bu ödülü alan mimarların birer binasını seçip animasyona ekliyor. Böylece aslında mimarlık tarihinde son 39 yıldır ne gibi akımlar, kişiler ve yapılar öne çıkmış ve değişmiş görebiliyoruz.

Kompleks Mimariye Minimal Yaklaşımlar

My First Pritzker isimli animasyonda Stinga mimarinin karmaşık doğasını basit bir animasyon yöntemiyle anlatmayı amaçlıyor. Onları ahşap bloklardan yapmanın daha ikonik olacağını düşünmüş ve bunun ayrıca binaların tanınırlığını artıracağını fark etmiş.

Stinga’nın kendisi de animasyonu yaparken birçok bina ve mimar keşfetmiş ayrıca. Animasyon kısası Philip Johnson’ın 1979’da yaptığı AT&T Kurumsal Merkez Binası’yla başlıyor, 2018 kazananı Balkrishna Vithaldas Doshi’nin Sangath’ıyla bitiyor. Kısa animasyon Cinema 4D’de modellendi ve After Effects’te birleştirildi.

Mimar değilseniz bile binaları ya da maketleri seviyorsanız bu video hoşunuza gidecek.

Görsel: Vimeo