Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocukluk Yıllarının Okuma Keyfini Çoklu Pozlamayla Anlatan Fotoğraflar

Çocukluk Yıllarının Okuma Keyfini Çoklu Pozlamayla Anlatan Fotoğraflar

Ellen Cantor, Prior Pleasures adlı fotoğraf projesinde; e-kitap çağında gitgide yok olmaya başlayan bir deneyimi görselleştiriyor.

Bugün pek çok çocuk kitap sayfaları yerine ekrana dokunarak kitap okuyor. Yetişkinler içinse kitap sayfalarına dokunmak yalnızca nostaljik bir haz değil, kendi kişisel tarihlerinin parçası olan bir deneyim. Ellen Cantor, Prior Pleasures adlı fotoğraf serisinde bu deneyimi görselleştirmiş.

Prior Pleasures, yok olmaya yüz tutan bir deneyimi görselleştiriyor

Prior Pleasures, Ellen Cantor’ın edebiyata duyduğu sevgiden etkilenerek ortaya çıkmış bir fotoğraf serisi. Bu seride fotoğrafladığı kitaplar da çocukluğunda en sevdiği ve hep yanında taşıdığı kitaplar. Cantor yalnızca kendi kişisel tarihini ele almıyor, gelecek nesiller için görsel bir miras yaratıyor. Geçmişin hafızasını nasıl koruyacağını araştırıyor. Görüntüler bir kitabı ilk kez eline alıp ona göz atan çocuğun heyecanını yansıtıyor bir bakıma.

Ellen Cantor Photoshop kullanmadan tamamen çoklu pozlama tekniğiyle ilerlemiş ve kitapların sayfalarını tek bir görüntüde birleştirmiş. Her görüntü, siyah bir arka plan üzerinde tek bir kitaba odaklanıyor.

Ellen Cantor’ın Prior Pleasures için ilham kaynağı Abelardo Morell’in Camera Obscura projesi olmuş. Bu proje, fotografik gerçeklik mitini araştırmaya ve çocukluk arketiplerine bakmak için yeni bir yol yaratmaya odaklanıyor. Cantor, bir kitabın sayfalarında kendini kaybetmenin verdiği hazzı görselleştiriyor. E-kitabın tercih edilmesiyle birlikte her geçen gün daha az insanın deneyimlediği, kaybolmakta olan bir dokunsal deneyim bu. Cantor’ın fotoğrafları da doğrudan zaman, kayıp ve hafıza ile ilgili. Sanatçı, yaşamın nasıl ilerlediğini ve nihayetinde ortadan kaybolduğunu inceliyor çalışmalarında.

Ellen Cantor’ın çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Prior Pleasures Prior Pleasures

Görsel: Ellen Cantor
Manşet görseli düzenlenmiştir.