Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Picasso’nun Daha Önce Halka Açılmamış Eserleri İnternet Üzerinden Erişime Açıldı

Picasso’nun Daha Önce Halka Açılmamış Eserleri İnternet Üzerinden Erişime Açıldı

Çoğu daha önce halka açılmamış olan binlerce Picasso eseri, internet üzerinden ücretsiz olarak tüm dünyanın erişimine açıldı.

Tüm zamanların en etkili sanatçılarından biri ve kübist hareketin kurucularından Pablo Picasso 79 yıllık kariyeri boyunca inanılmaz derecede üretkendi. Artık Musée Picasso Paris / Picasso Müzesi ve bu müzenin arşiv ekibi sayesinde sanatçının eserlerine, yazılarına ve hatıra eşyalarının yer aldığı bir hazineye dijital bir arşiv aracılığıyla kolayca erişmek mümkün.

Müze halihazırda veritabanına 19.000’i fotoğraf olmak üzere yaklaşık 60.000 öğe yüklemiş.. Ayrıca en az 200.000 belgeyi daha dijitalleştirmeyi planlıyorlar. Picasso’nun mülkiyetinde olup doğrudan müzeye bağışlananlar da dahil olmak üzere, bu parçaların çoğu daha önce hiç halka sunulmamıştı.

Arşive buradan erişebilirsiniz.

Tüm dünya Picasso’yu daha iyi tanıyacak

Müzede Iconophage or Consuming Images (İkonofaj veya Tüketen İmgeler) başlıklı yeni bir serginin açılmasıyla birlikte bu dijital arşivin tanıtımı da yapıldı. 15 Eylül 2024’e kadar açık.olacak sergi, Picasso’yu etkileyen çok sayıda farklı referans materyalini araştırıyor. Hatta sanatçının esin kaynağı olarak bizzat topladığı materyaller de bu sergide yer alıyor. Afrika maskelerinden Amerikan çizgi romanlarına kadar, Picasso’nun akademik sanattan koparak genişleyen referans deposu, devrimci modernist sanatı şekillendirdi.

Sergi programında da belirtildiği gibi, “Louvre’u sık sık ziyaret eden Picasso, kişisel koleksiyonundaki eserlerin yanı sıra, ömrü boyunca yetecek kadar fotoğraf, kartpostal, röprodüksiyon, poster, dergi ve resimli kitap biriktirdi. Sanatçıya ikonografik repertuar sağlayan bu malzeme zenginliği, onun zamanının tarihsel akışından özgürleşen, imgeye dair geliştirdiği yeni düşünce tarzını yansıtıyor.”

Bu yılın sonuna doğru müzede bir Picasso Studies Center (Picasso Çalışmaları Merkezi) de açılacak ve dijitalleştirme, akademisyenler ve sanatçıların araştırmalarını teşvik etme misyonuyla teşvik edilmeye devam edecek.

Daha önce internet üzerinden ücretsiz erişime açılan birçok ilginç koleksiyonu haber yaptık. Bu haberlere buradan erişebilirsiniz.

Görsel: Musée Picasso Paris / Picasso Müzesi