Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan Pfizer, geçtiğimiz günlerde kurumsal kimliğinde yenilenmeye gitti. 18 aylık bir çalışma sonucunda 70 yıldır logoda kullanılan oval hap formu, yerini iki adet sarmala bıraktı. Pfizer tercih ettiği bu değişimi; “ticaretten bilime” olarak tanımlıyor. İşin altındaki imza; Brooklyn merkezli tasarım ofisi Team’e ait.
‘Hap’tan DNA’ya
Kendilerini hap çağrışımlı kapalı bir formla sınırlandırmaktan vazgeçip, daha ferah bir şekilde negatif alanı da sahiplenen ve birbirine dokunan iki sarmalla görselleştirmeyi seçmişler. Bu iki sarmal, açıkça dna sembolizmi taşımasının yanı sıra, logonun tasarımcılarından olan Sabri Akın’ın cümleleriyle: “Markanın devamlılığına, dönüşüme ve bilime yaptığı katkıya vurgu yapıyor”.
Logoda kullanılan tipografi ana hatlarıyla korunurken, önceki logoda kavisli olan ‘z’ ve ‘e’ harflerine köşeli bir yapı kazandırılmış. Bunun nedeni muhtemelen eski amblemdeki oval formun artık tipografi üzerinde herhangi bir bağlayıcılığının kalmamış olması. Dolayısıyla bu dokunuşla, amblemi ve tipografiyi estetik anlamda bütünleştirici bir hava yaratılmış.
Masmavi bir endüstriye, biraz daha mavi
Renk seçiminde, artık dünyada geçerliliğini büyük anlamda yitiren degrade kullanımı yerine, geçişsiz iki mavi tonu yer almış -ki aslında bunun nerdeyse biraz geç kalınmış bir revizyon olduğunu bile söyleyebiliriz. 1950’den beri tercih edilen soluk mavi renk, ikinci plana atılmış. Ana renk olarak, günümüz dijital renk paletine daha uygun, güçlü ve canlı olan bir mavi tonu daha eklenmesini “zaten mavi renk ile donatılmış bir endüstride, biz bunu iki katına çıkarıyoruz” cümleleriyle açıklıyor Pfizer. Markalamanın devamında ise bu iki tona, daha geniş bir mavi renk paleti eşlik ediyor.
Noto Sans ve 75°
Bildiğiniz üzere kurumsal kimliklerini yenileyen birçok köklü marka, kendi font ailesini yaratmayı seçiyor ancak Pfizer buna gerek görmemiş ve kurumsal font olarak Google’ın geliştirdiği bir font ailesi olan Noto Sans tercih edilmiş. Bunun sebebi: bilim odaklı kurumsal bir firmaya uygun, okunaklı ve temiz bir font olması olabilir. Aynı zamanda fontun Google altyapılı olması sayesinde, dijitale doğası gereği uyumluluğu ve birçok dili halihazırda desteklemesi de bu sebeplere eklenebilir.
Görsel dünyada ise logodaki eğim olan 75°’lik açı kullanılmış -ki bu hem logoyla organik bir bağ kuruyor hem de markaya daha öncesinde sahip olmadığı bir dinamizm katıyor.
Stratejik zamanlama
Son olarak yeni logonun lansman tarihi seçiminin, stratejik planlamanın bir ürünü olduğu da anlaşılıyor. Bildiğiniz üzere tüm dünyanın gözü COVID-19 aşısında ve Pfizer de bu sürecin başrollerinden biri, dolayısıyla bu lansman için daha iyi bir zamanlama seçilemezdi.
Görsel: Team