İsveçli tasarım stüdyosu Tomorrow Machine, meyve suyu üretici Eckes Granini’nin Brämhults adlı markası için kompost yapılabilen ve meyve gibi doğranarak yenebilen biyo-bazlı sürdürülebilir bir şişe tasarladı. İsveç Enerji Ajansı’nın stratejik inovasyon programı BioInnovation tarafından desteklenen proje kapsamında plastik muadillerine alternatif olarak geliştirilen Goneshells adlı içecek şişesi görsel olarak ilhamını portakaldan almış olsa da, tamamen patatesten üretildi.
Bu nedenle kullanıldıktan sonra yenebiliyor, kolaylıkla komposta dönüştürülebiliyor veya suda çözünebiliyor. Kullanım sırasında suya dayanıklı bir yapısı olan Goneshells, plastikten üretilen standart şişelerle benzer bir kullanım ömrüne sahip. Şişenin tasarımında meyve kabuklarından esinlenen Tomorrow Machine ekibi, bu nedenle malzemeyi kullanım sonrasında meyve gibi soyulabilecek şekilde tasarladı.
Suda parçalanabildiği için ambalajın içini ve dışını koruyan biyolojik olarak parçalanabilir bir bariyere sahip. Şişenin üzerinde kullanılan solüsyon, patates bazlı ambalajın dağılmadan kalabilmesini sağlıyor. Ambalajın soyulması, şişenin ayrışma sürecini tetikliyor. Ayrışma ancak şişe soyulduktan ve su gerçirmez bariyer işlevini yitirdikten sonra başlıyor.
Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan biyo-bazlı sürdürülebilir içecek şişesi, 17 dakikada tamamen parçalanabiliyor. Amaçlarının endüstriyel süreçler olmadan içerdiği gıda ile aynı ömre sahip yenilebilir bir ambalaj geliştirmek olduğunu ifade eden Tomorrow Machine’in kurucusu Anna Glansén, yüksek üretim maliyetleri ve karmaşık üretim süreci nedeniyle biyo-bazlı sürdürülebilir şişenin şimdilik seri üretime uygun olmadığını belirtiyor.
Goneshells gibi soyulup yenemeyen ancak geride atık bırakmadan yok olabilen deniz yosunu veya enginar yapraklarından üretilen ambalaj çalışması örneklerine geçtiğimiz yıl boyunca Bigumigu’da yer vermiştik. Geçen yılın sürdürülebilir inovasyon projelerini yeniden hatırlamak isteyenler, derlememize göz atabilirler.
Görseller: Youtube