Sürekli ve büyük bir hızla yaygınlaşan taşınabilir cihazlar ve bu cihazların kişiselleştirilebilirliği, tüketici teknolojilerindeki gelişmeleri takip eden ve teknolojik cihazları günlük hayatında kullanmayı seven otomobil kullanıcılarının zaman zaman araçlarındaki bilgi-eğlence sistemlerini yetersiz bulmasına sebep oluyor. Otomobil üreticilerinin de kendi bilgi-eğlence sistemlerini geliştiriyor olması ise zaman içinde geliştirilebilirlik konusunda kullanıcıları kısıtlamış oluyor. Linux kullanımını yaygınlaştırmak için kurulmuş ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan The Linux Fountation’ın yeni çalışma grubu Automotive Grade Linux Workgroup (AGL) bu konuda çalışmalar yürütmek üzere yapılandırılmış. Ford, GM ve BMW gibi devler yavaş yavaş uygulama programlama arayüzlerini geliştiricilerin erişimine açıyor olsa da AGL hareketi açık kaynak kodu kullanımı yaygınlaştırarak daha hızlı bir çıkış gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Jaguar Land Rover, Nissan ve Toyota ile birlikte HARMAN, Fujitsu, Intel, NEC, NVIDIA, Samsung gibi kuruluşlar da AGL hareketine destek verenler arasında. AGL hareketi, Linux içerisinde bulunan açık kaynak kodlu bir yazılım platformu olan Tizen projesi ile birlikte çalışacak. Kuruluşun açıklamasına göre Tizen sayesinde araçların bilgi-eğlence sistemleri uzun ömürlü olacak, yani zaman içinde yavaşlama yaşamayacak ve güncellemeler yapılabilecek.
The Linux Foundation yöneticisi Jim Zemlin’in söylediklerine göre AGL hareketi hızlı bir şekilde otomobil üreticilerine ve tedarikçilerine detek vererek otomobilleri için Linux-tabanlı ürünler geliştirilmesini sağlayacak. Firmalar tarafından yapılan açıklamalar ve destek söylemleri sadece Linux kanadında değil, tedarikçi ve otomotiv kanadında da oldukça gelecek vaad eden bir yapıda. Bu da yakın gelecekte açık kaynak kodlu bilgi-eğlence sistemine sahip otomobillerin yollarda olabileceğinin bir işareti.