Son yıllarda nöroçeşitlilik olgusuna ve toplumun her kesiminde var olan nöroçeşitli bireylere karşı farkındalık nispeten artmış olsa da, bu konuda yürünecek daha çok yol var. Özellikle öğrenme ve akademik başarı söz konusu olduğunda, önlerinde bir duvar gibi dikilen geleneksel öğrenme normlarına çarpan nöroçeşitli bireyler, kendilerinde mevcut olan düşünsel paternlerine yönelik olmayan arayüz tasarımlarını anlamakta zorlanıyorlar.
İşte buradan yola çıkan uygulama Neurodiversity Design System (Nöroçeşitlilik Tasarım Sistemi) NDS, özellikle öğrenme yönetim sistemleri için erişilebilir tasarım ilkeleri sunmayı amaçlıyor.
Herkes İçin Eşit Bir Öğrenme Deneyimi Mümkün
Hali hazırda var olan dijital tasarım ilkeleri, ancak nörotipik bireylerin ihtiyaçlarına karşılık verebiliyor. İşte tasarım dünyasındaki bu eksikliği gören Yeni Zelandalı iletişim ve öğrenme tasarımcısı Will Soward, tasarımcımcıları tasarımlarını nöroçeşitli bireyleri de kapsayacak biçimde yapabilmesine olanak tanıyan bir rehber oluşturuyor. Nöroçeşitli bireylerin dikkat süresi, ruhsal durum, öğrenme tipi ve görsel işleme gibi nörotipiklerden ayrılan özelliklerini önceleyen bu yeni ilkeler bütünü, kolay öğrenme ve akademik başarının herkes için mümkün olabileceğini savunuyor.
Personalar Nöroçeşitli Bireylerin Farklı İhtiyaçlarına Cevap Veriyor
NDS sistemi tipografi, rakamlar, font, renkler, butonlar ve animasyonlar gibi birçok tasarım elementini nöroçeşitli bireylerin ihtiyaçlarına göre yeniden ele alırken bu işi de kendi içinde kısımlara ayırıyor. Sonuçta nöroçeşitli bireylerin öğrenme ihtiyaçları nörotipiklere göre farklı olmasının yanı sıra, nöroçeşitli bireylerin öğrenme deneyimindeki ihtiyaçları da birbirinden farklı olabiliyor.
İşte NDS, bu sorunu da oluşturduğu öğrenici personaları ile çözmeyi hedefliyor. Sistemde yer alan 9 farklı persona, 9 farklı öğrenme algoritmasını temsil ediyor. Örneğin Critical Karen (Eleştirel Karen) personası, edindiği bilgiye sorgulayıcı şekilde yaklaşan, hareketli animasyonlardan tetiklenen; çoğunlukla dış onaya ve anlaşılır yönergelere ihtiyaç duyan 40 yaşlarında bir kadını temsil ediyor. Diğer bir persona olan Perceptive Paris (Anlayışlı Paris) ise sosyal yönü gelişmiş, yardımsever, kültürel değerlerden beslenen fakat arayüz tasarımlarında gereksiz kontrast ve görsel tetikleyicilerden hoşlanmayan bir ilkokul öğretmenini temsil ediyor.
Eğer deneyim tasarımı ya da nöropazarlama alanına ilgi duyuyorsanız tüm personaları görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Görsel: NDS