Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nefret Söylemlerinden Doğan Dost Topluluk: Human Friendly ID

Nefret Söylemlerinden Doğan Dost Topluluk: Human Friendly ID

Donald Trump'ın açıklamarından "ilham alan" bir Meksikalı, Yahudi ve Müslüman tarafından hazırlanan Human Friendly ID, hoşgörü ülkesine vatandaşlar arıyor.

Amerikan başkanlık seçimlerine yaptığı açıklamalarla kasırga gibi giren Donald Trump’ın kanat çırpışları çok farklı tepkiler ve sonuçlar doğuruyor. Brooklyn’de yaşayan bir Yahudi, Müslüman ve Meksikalı; Trump’ın Amerika için tasarladığı planların dışında ve karşısında yeni bir proje ortaya çıkarttı: Human Friendly ID.

Sadece Amerika’da değil tüm dünyada sınırların jiletli tellerle giderek daha da keskinleştiği, farklılıklara karşı önyargıların güçlendiği günümüz dünyasında, Human Friendly ID kimliklerle oynayan yeni bir hareket. Human Friendly ID her dile tercüme edilebilen tolerans, barış ve sevgi kavramlarını uluslarüstü bir pasaporta çeviriyor. Paris saldırıları sonrası çizdiği eskizle adından söz ettiren ve günümüzün en önemli illüstratörleri arasında gösterilen Jean Jullien, Human Friendly ID’yi tasarladı. Jean Jullien’i Instagram’dan takip eden Mustafa Ülker‘in fikri geliştirmesinin akabinde attığı bir e-posta bu işbirliğine kapı açmış.

Görsel; Jean Jullien

Human Friendly ID salt bir farkındalık projesi değil. Çalışmanın kapsamı Suriyeli sığınmacılara yardım etmek maksadıyla yapılacak bağışlardan başlıyor, Human Friendly ID hareketine katılacak işletmelere kadar uzanıyor. Human ID, projenin yaratıcısı ve metin yazarı Mustafa Ülker’in tanımlamasıyla; insanın yaşadığı her mekanı, her adresi, insan kalbinin attığı her yeri ilgilendiriyor.

Yapılacak bir bağış ve alınacak bir rozet ile birçok farklı boyutta değer yaratılıyor. Jean Jullien tarafından tasarlanan logoyu üzerinizde taşırken, anlaşmalı insan canlısı organizasyonlarla indirimli alışveriş yapabiliyorsunuz, göçmen krizinin boyutlarına ve sorunlarına karşılık çözüm olabilecek bir katkı sağlamış oluyorsunuz, ABD seçimlerindeki egemen nefret söylemlerinin karşısında bir tepki doğuruyorsunuz ve sevginin, toleransın ve barışın nefretten daha büyük duygular olduğunu haykırıyorsunuz.


Görsel; Jean Jullien tarafından tasarlanan Human Friendly ID logosu

Peki Human Friendly ID’ye nasıl sahip olunuyor? Rescue.org’a ya da başka bir kuruluşa bağış yaptıktan sonra kimlik bilgilerini giren kullanıcılar Jean Jullien tasarımlı kimliklerine sahip oluyorlar. Kimlik sahiplerine özel kampanyalar sunmak isteyen işletmeler için de gethumanfriendly.com’da hazırlanmış bir poster de bulunuyor.

Kimlikleri yeniden kurgulayan bu projenin arkasındaki kimlikler ise şu şekilde:

Proje Yaratıcısı / Yazar: Mustafa Ülker
Human ID Tasarımı: Anıl Duran ve Başak Ağaoğlu
Katkıda Bulunanlar: Nathalie Flores, Halil Atasever, Serhat Kaşkaya, Nicole Cimmarusti

Dayanışma ruhunu yaratıcılıkla birleştiren Human Friendly ID projesi aynı zamanda dünyanın her yerinden katkıda bulunmak isteyen tasarımcıları, blogger’ları, sanatçıları ve yazılımcıları da ağına davet ediyor. Human Friendly ID için neler yapabileceğini konuşmak isteyenler [email protected]’dan iletişime geçebiliyorlar.

Görsel; Get Human Friendly