Son yıllarda karelemeler, bloklar ya da yatay-dikey etkileşimli paneller halinde çizim yapan pek çok özgün illüstratör keşfettik. María Medem’ın meditatif sahneleri, Evan M. Cohen’in felsefi hikayeleri ve Ori Toor’un doğaçlama kompozisyonları bu türden dikkat çeken çalışmalardandı. Toma Vagner’ın illüstrasyonları da bu unutulmazlar arasında olmayı hak ediyor.
IKEA kılavuzları, Sovyet konstrüktivizmi ve Japon sakız kağıtları ve eski oyuncaklar gibi farklı estetik kaynaklardan ilham alan Toma Vagner; çalışmalarında 80’li ve 90’lı yılların etkilerini de gözlemleyebileceğiniz bir sanatçı. Rusya’da doğan ve büyüyen sanatçı, şu anda New York’ta yaşıyor.
Çocukluk yıllarında başlayan çizerlik kariyeri
Toma Vagner; The New York Times, Bloomberg, Wired Italy, Lush, Red Bull, The Atlantic, Premier Guitar ve Bandcamp gibi markaların yanı sıra Harry Styles, Birds in the Boneyard, Tory Silver ve Santino gibi müzisyenler için de iş yapıyor. Özellikle Harry Styles için yaptığı çizim kariyerindeki en önemli dönüm noktalarından biri olmuş. Harry Styles’ın kreatif direktörü, Toys serisindeki Rubik’s Cube çizimini görünce e-posta yoluyla Vagner ile iletişime geçmiş. Bu konsepti şarkıcının dünya turunun hareketli arka planı olarak kullanmak istemişler. Madison Square Garden’da büyük ekranda çizimimin animasyon versiyonunu izlemek, çizerin hayatımdaki en gerçeküstü deneyimlerden biri olmuş. Bu çıkışı yakaladıktan sonra birçok müzisyen ve müzik grubu için albüm kapağı hazırlamış. Müzik tutkusu – özellikle de gitara olan ilgisi – sayesinde müzikle ilgili editöryal siparişlerde de harika işler çıkarmış.
Aslında Toma Vagner’ın çizerlik kariyeri çok erken yaşlarda başlamış. 11 yaşındayken çocuklar tarafından çıkarılan yerel gazete Treasure Island için kendi illüstrasyonlarını, makalelerini ve kısa çizgi romanlarını yaratmaya başlamış. Bunun için küçük bir ücret bile alıyormuş o dönemde.
Toma Vagner geleneksel tekniklere bağlı bir çizer. Çizimlere basit tükenmez kalemle başlıyor. Renkleri, çiziminin hangi yöne gideceğine bağlı olarak dijital veya analog olarak ekliyor. Akrilik boya, guaj, kurşun kalem, dokulu kağıt ve Photoshop gibi araçlar ve malzemeler kullanıyor.
Toma Vagner’ın çalışmalarını internet sitesi, Behance profili ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram