Birincisi geçtiğimiz yıl başarıyla gerçekleşen ATMM (Audio Technologies for Music & Media / Müzik ve Medya için Ses Teknolojileri), bu yıl daha yoğun ve çok yönlü bir programla 31 Ekim – 1 Kasım tarihlerinde geri dönüyor.
ATMM, ses ve müzik teknolojileriyle görsel-işitsel araçların farklı yönlerine odaklanan; ses, müzik, görüntü ve insan etkileşimi gibi konuların birbirleriyle olan etkileşimlerini hem “geleneksel” hem de “yeni” medya açısından inceleyen disiplinlerarası ve uluslararası bir konferans olma niteliğinde. Ses, müzik ve medya teknolojileri alanlarında yer alan akademisyenler, profesyoneller dışında; bu alanlara ilgi ve/veya merak duyan herkesi buluşturuyor. ATMM 2013 ise içeriğiyle söz konusu kitlenin aslında nitelediğinden daha da geniş olabileceğinin sinyallerini veriyor.
ATMM 2013’ün ana konuşmasının odağında dünya çapında tartışılmakta olan konulardan “oyun için müzik ve ses” yer alıyor. Eğitimci kimliğinin yanı sıra, 25 yıldır bilgisayar oyunları, film ve televizyon için yaptığı müziklerle alanının duayenlerinden biri olan Lenny Moore ise konferansın ana konuşmacısı. Moore’un çalışmaları arasında yer alan yapımlardan bazılarını sayarsak… Star Wars: The Old Republic, Kinect Disneyland Adventures, The Walking Dead Motion Comic, (2008 G.A.N.G. ödüllü) Watchmen Motion Comic, Dirty Harry.
Konferansta “oyun için müzik ve ses” konusu sadece ana konuşmayla sınırlı değil. IASIG iş birliğinde gerçekleşecek “Game Audio Theory and Practice” başlıklı panelde video oyunları için ses ve müzik yaratımında kullanılan pratik yaklaşımlarla ilgili temel kavramlar konuşulacak. Özellikle oyun sektörüne ilgi duyup da nereden, nasıl başlayacağını bilemeyen ses tasarımcıları ve besteciler için yol gösterici nitelikte olan bu oturumun panelistleri arasında Lenny Moore dışında Stephen Harwood Jr. da yer alıyor. Harwood Jr., aralarında Brothers in Arms: Road to Hill 30,Brothers in Arms: D-Day ve Propaganda Lander ‘ın da yer aldığı oyunların bestecisi ve ses tasarımcısı olmasının yanı sıra, SAE Institute New York ve Mercy College’da “game audio” üzerine dersler vermektedir. Daha önceden de New York University’de öğretim üyesi ve Greensboro Senfoni Orkestrası’nda düzenlemeci olarak çalışmıştır.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Suat Vergili ve Aykut Çerezcioğlu’nun Rocksmith oyunu üzerinden ele alacakları video oyun sektöründe kullanılan ses tasarımı teknikleri, sanal müzisyenlik kavramı ve değişen müzisyenlik pratikleri de oyun temasına odaklanan oturumlar arasında yer alıyor.
Oyun teması bir yana, iki gün boyunca opera dahil olmak üzere ses ve müzik kayıtlarıyla ilgili çeşitli yapım teknikleri, müzikle sesin reklam ve sinemayla ilişkisi, ses ve müzik platformu olarak mobil uygulamalar, ses teknolojisi eğitimi gibi konular da konuşulacak. Ses teknolojisi eğitimiyle ilgili oturumlardan biri de organizasyonu ve moderatörlüğü Berklee School of Music‘ten Liz Teutsch tarafından yapılacak olan, küresel anlamda ses teknolojisi eğitiminin günümüzdeki koşullarıyla geleceğinin tartışılacağı paneldir.
ATMM 2013 aynı zamanda Bilkent Üniversitesi, NOMAD ve ArtUP! iş birliğinde küratörlüğünü Başak Şenova’nın yaptığı “Remote: Relocating Sound” projesine de ev sahipliğinde bulunacak. Almanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’den sanatçıların yer aldığı proje; ses sanatları performansları, bilimsel verilerin sonifikasyonu gibi konulara yoğunlaşan workshopları, performansları ve sunumları kapsıyor.
Bahsettiklerimle birlikte tüm program hakkındaki kapsamlı bilgi konferansın web sitesinde bulunuyor. Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi’nde, İletişim ve Tasarım Bölümü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan konferansa kayıt olmak için web sitenin en altındaki kayıt formunu doldurmak yeterli. ATMM 2013 ilgilenen herkese açıktır ve katılım ücretsizdir.