Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Monument Valley II’nin Bölümlerinin İlham Perileri

Monument Valley II’nin Bölümlerinin İlham Perileri

Bauhaus'tan RuPaul’s Drag Race'e uzanan yelpazesiyle, Monument Valley II'nin sanat yönetmeni David Fernández Huerta'ya göre her bir bölümün kendi ilham perileri var.

Monument Valley mobil oyun tarihinin en çok ödül alan ve indirilen oyunlarından biri. Yapboz türünde bir oyun olan Monument Valley’de karakteri bölümler boyunca A noktasından B noktasına götürüyorsunuz. Böylece hikaye devam ediyor. Oyun müzikleri ve çizimleriyle insana huzur veren bir yapıda. Oyun imkansız geometri ve optik yanılsamalarla dolu izometrik anıtların etrafında dönüyor. Oyundaki çizimlerin konseptine de M. C. Escher ilham veriyor.

Hollandalı ressam ve grafik sanatçı Maurits Cornelis Escher eserlerinde peyzajlardan yaratılmış görüntülerden ve doğanın altında yatan matematiksel ilkelerden faydalanıyordu. Sanatçı özellikle İslami sanatın tekrar eden desenlerini gördükten sonra kendi eserlerinde bu yöne dönmüş. Monument Valley de ana konseptinde Escher’den etkileniyor fakat tek ilham noktası bu değilmiş. Monument Valley II’nin sanat yönetmeni David Fernández Huerta’ya göre her bir bölümün kendi ilham perileri var.

Her Bölüm Başlı Başına Bir Hikaye

Huerta birçok sanatçıdan ve sanat tarihi ögesinden etkilendiklerini söylüyor. Yaptıkları şeyin bir yorumlama olduğunu düşünüyor. Bir eseri alıyorlar ve kendi yorumlarıyla yeniden üretiyorlar. Monument Valley’de yeniden hayat bulduruyorlar. Bauhaus ve Brutalist mimariden besledikleri çokça bölüm var. Ya da Netflix’te izlemiş olabileceğiniz RuPaul’s Drag Race’ten Kim Chi bir bölüme ilham verebiliyor renkleri ve makyajıyla. Bir bölümde de Olga Rozanova’nın Non-Objective Composition isimli eserinden görsel bir veri elde ediyorlar.

Gerçekten geniş bir ilham skalası var sanat yönetmeninin. Vampire Weekend grubunun Rostam Batmanglij tarafından yapılmış Modern Vampires of the City by Vampire Weekend posteri de beğenileri arasında giriyor, London’s National Theatre da. Bazen mimari yapıların şekillerinden esinleniyorlar. Bazense renk onlara ilham veriyor. Nicki Minaj’ın Super Bass videosu dahi var listelerinde. Nicki Minaj’ın videosundan iki ayrı görseli geliştirerek tek bir bölüm çıkarıyorlar Monument Valley’e. Özellikle tasarım ekibinden Lauren Cason’ın Nicki Minaj videolarını beğenmesi ekibi buna yönlendiriyor.

Huerta genel olarak günlük gördükleri verilerin ister istemez bir etki yarattığını ve bilinçaltlarında etkili olduğunu savunuyor. Mesela Vampire Weekend posteri Huerta’nın evinde asılı olan bir şeymiş ve yaparken ondan etkilendiğini farkında dahi olmamış belli bir süre. Ya da Huerta’ya Pompeii’de tatildeyken denk geldiği bir poster de ilham verebiliyor.

Nicki Minaj’dan Bauhaus’a Uzanan Bir Yelpaze

Tasarım ekibinden Lauren’a ilham veren en büyük çizimse Mary Blair’in Peter Pan için çizdiği illüstrasyon. Sanatçının sadece Monument Valley’de değil, birçok işinde ilham kaynağı bu çizimmiş. Sadece sanat ve sanat tarihi de değil Monument Valley’yi etkileyen. Yemeklerden bile ilham bulabiliyorlar. 3 şatonun olduğu bölümde şekerlerden esinlenmiş ekip. Niye o kadar renkli olduklarını da böylece anlıyoruz.

Tasarım ekibindeki herkesin oyunun tarzı içerisine dalmasını isteyen Huerta, herkesten referans görseller istemiş ve bunları bir araya getirmiş. Ayrıca oyunun mekanizmasının da iyice öğrenilmesi için Monument Valley 1’in her bölümü bastırılıp yeniden çizilmiş. Bu iki aşamadan sonrasıysa mekaniğin bilindiği şekline yeni eklemeler yaparak ilham alınan görsellerden yeni bir anıt dünyası yaratmak.

Görsel: Milanote