Sütyen takmak, tüm kadınlar için bir kıyafet zorunluluğu. Aslında zorunluluğuydu demeliyim çünkü artık daha özgür düşündüğümüzden, kadınlar istediğini giymekte ya da giymemekte serbest diyebiliyorlar. Her neyse, sütyenin seveni de var sevmeyeni de. Ama çoğu kadının eve girer girmez çıkarıp attığını ve “oh be” dediğini biliyorum.
Birinci Dünya Savaşı sonrası gündelik hayatta kadının kullanımına giderek adapte olan ve o zamandan bu yana kullanılan sütyen, artık farklı kullanımlara göre kimlikler edinmiş durumda. Spor için, kendinizi iyi hissetmek için, görünmez olduğunuz günler için, kısacası her ruh ve fizik hali için sütyen mevcut. Ama Meksikalı 18 yaşındaki öğrencinin aklına gelen ve 2 genç girişimciyle birlikte uygulamaya koyduğu gibi bir sütyen yoktu, en azından şimdiye kadar. Daha öncesinde bizim de haberine yer verdiğimiz, Cyrcaida Health tarafından geliştirilen ve meme kanserinde erken tespite yardımcı olan bir sensör vardı fakat bu sütyen son tüketicinin daha kolay erişebileceği bir ürün.
Meme Kanserinde Öncelik Erken Tespit
18 yaşındaki Meksikalı öğrenci Julian Rios Cantu, annesine ikinci kez meme kanseri teşhisi konduğunda, bu fikri yani Eva Bra’yı düşünmeye başladı. Kanser, annesinin vücudunda hızla yayıldıkça annesinin hayati tehlikesi de giderek artıyordu ve çifte mastektomi yaptırması gerekiyordu. Julian’ın annesi kurtuldu ve tedavisi başarıyla sonuçlandı, fakat ne yazık ki çoğu kadın bu süreci olumlu atlatamıyor. Hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün sonuçlarına göre 2015 yılında 570 bin kadın meme kanserinden hayatını kaybetti ki bu dünya genelindeki kadın ölümlerinin %15’ine tekabül ediyor.
EVA Bra, meme kanserinin erken tespit edilmesini amaçlıyor. Tasarımında bulunan dahili sensörleri kullanarak derinin sıcaklığını, memenin farklı bölgelerden ölçüyor. Fikir de zaten kanserin bulunduğu bölgede kan akışına bağlı olarak deri sıcaklığını değiştirmesi üzerine temelleniyor. EVA Bra, sensörleri aracılığıyla toplanan bilgilerle mümkün olan en güvenilir sonuçları sağlamak için yapay zeka kontrolünde algoritmalar kullanıyor. Bu algoritmalar, sürekli olarak öğrenebilir durumda ve eriştikleri her yeni kullanıcıdan aldıkları bilgiyle öğrenip kendisini geliştirmekte. 60 ile 90 dakika arasında alınan bilgiler, analiz edilip uygulama ya da sitede bulunan hesabınıza yollanıyor. Dilerseniz bu verileri direkt doktorunuzla da paylaşabiliyorsunuz.
Gerçi doktorlar hala bu konuya tam sıcak bakmıyor. Çünkü ürünün henüz çalışabilirliği kanıtlanmış değil ve geliştirme aşamasında. Fakat kadınların meme kanserini sürekli kullandıkları bir ürün ile erken evrede teşhis edebilme ihtimali ya da bunun kontrolünü sürekli olarak yapan bir ürün güzel bir seçenek. Çünkü EVA Bra prototipten son ürüne dönüşürse, meme kanseri tedavisini de daha etkili hale getirebilir.
Meksikalı öğrenci tarafından fikri bulunan, 2 genç girişimcinin de dahil olmasıyla Higia Technologies tarafından geliştirilmeye başlanan EVA Bra’nın önünde uzunca bir süreç var. EVA Bra fikri ile Dünya Öğrenci Girişim Ödülleri tarafından 20bin dolar kazanan ekip, en azından 2 yıl boyunca son ürünün prototipini geliştirmekle uğraşacaklarını söylüyor. Bu süreçte ürünü, meme kanseri doktorları ve sağlık uzmanları ile bir dizi yoğun klinik testlere tabi tutacaklar.
Umuyoruz bu güzel fikir gerçeğe dönüşür.
Görsel: Higia Tech