Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Melis Buyruk’tan Bitki, Hayvan ve İnsan Formlarının Birleştiği Porselen Dünyalar

Melis Buyruk’tan Bitki, Hayvan ve İnsan Formlarının Birleştiği Porselen Dünyalar

Melis Buyruk heykellerinde, hayvan ve bitki örtüsüne insani unsurlar da ekleyerek türler arasındaki eşitsizliğe karşı çıkıyor.

1984 yılında Gölcük’te dünyaya gelen Melis Buyruk; 2007 yılında Selçuk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Bölümü’nden mezun oldu. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren sanatçı, büyük ölçekli seramik heykelleriyle tanınıyor. Son olarak New York’ta yer alan Leila Heller Gallery’de geçekleştirdiği Habitats isimli sergisiyle dikkatleri çekti.

Melis Buyruk porselen heykellerinde, renk gibi açıklayıcı öğeler kullanmaktan kaçınıyor. Böylece seyirciyi ayrıntılarda kaybolması, her bakışta yeni bir şeyler keşfetmesi için teşvik etmeyi tercih ediyor. Renk kullanmak, formları birbirinden ayrıştıracağı için kaçındığı bir şey. Sanatçı daha ziyade hiyerarşik olmayan melezlikle ilgileniyor.

“Habitats” insanın diğer türlere üstün olduğu fikrini reddediyor

Buyruk gerçekçi bir stilde tasvir ettiği çiçekleri, sukulentleri, yosunları ve daha pek çok bitki formunu bir araya getiren tek renkli alanlar yaratıyor. Bunlar, dikkatli baktığınızda içlerinde hayvanlara ve insana ait formlar da yakalayabildiğiniz hibrit alanlar. Domuz, şahin, tavşan, sıçan ve sakallı ejder gibi canlılar floraların içine gizlenmiş. Yine insan vücuduna ait kulak ve dudak gibi organları da görmek mümkün. Eserlerin çoğu 1,2 metreyi aşan büyük boyutlu işler. Her biri ahşap kutuların içinde birer duvar heykeli olarak sergileniyor.

View this post on Instagram

▫️ “habitat “ ▫️

A post shared by melis buyruk (@melisbuyruk) on

Hayvanları ve insan anatomisinden parçaları botanik topografyaya eşit olarak yerleştiren Buyruk, eserlerinde tür hiyerarşilerini parçalamayı umuyor ve insan üstünlüğü fikrini reddediyor. Seçtiği hayvanlar da özellikle insanlar tarafından hoş karşılanmayan ve yüz yüze gelindiğinde olumsuz reaksiyon alanlar.

“Bazı hayvanlar DNA’mıza kazınmış insan evrimi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu canlıları şekil veya renklerinden dolayı rahatsız edici veya korkutucu buluyoruz. Bu da olumsuz bir tepki vermemize neden oluyor. Çiçekler için sosyal olarak şartlandırılmış hayranlığımıza karşı çok eskilere dayanan korkularımızı yan yana koymak ve onları bir araya getirmek istedim.” diyor Melis Buyruk.

Sanatçı’nın yeni çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

View this post on Instagram

▫️ “habitat “ ▫️

A post shared by melis buyruk (@melisbuyruk) on

habitats habitats

Görsel: Instagram


Bigumigu Yazarı
| GENEL