McDonald’s, önümüzdeki 2 yıl boyunca her çeyrekte 1.000 mağazaya, müşterinin kendi kendine sipariş verebileceği ve ödeme yapabileceği kiosklar ekleyecek. McDonald’s, “daha iyi bir McDonald’s” için kendi kendine sipariş kiosklarının yanı sıra ve masa servislerini sistematik olarak uygulamaya koyacak.
Müşteriler kiosk sistemiyle birlikte, yiyecekleri ve menüleri dilediği gibi özelleştirebilecek. Sipariş ve ödemenin kiosktan yapılmasının ardından müşteri masaya geçip oturacak ve restoran çalışanları masa servisiyle siparişi müşterinin masasına götürecek.
Kiosk bulunan pilot restoranlarda siparişler daha fazla
Aslında McDonald’s 2003 yılından bu yana sessizce kioskları test ediyor. İlk kiosklar Kanada, Avustralya, İngiltere gibi uluslararası pazar olarak görülen ülkelerdeki restoranlara yerleştirilmiş. Şu anda bu ülkeler çoktan kiosk, masaya servisi ve mobil sipariş sistemlerine entegre olmuş durumda. Fransa ve Almanya’da da dönüşüm başlatılmış. Bu uygulamalarla birlikte insanların restoranlarda daha fazla zaman geçirdiği saptanmış. McDonald’s, CEO’su Steve Easterbrook, insanların restoranda ne kadar uzun zaman geçirirlerse o kadar fazla ürün seçtiklerinin altını çiziyor. Dolayısıyla hesapların ortalamalarında da küçük bir miktar artış meydana gelmiş. Sonuçlar böyle olunca, önümüzdeki 8-9 çeyrek boyunca her çeyrekte 1.000 mağazanın kioskla donatılması için kolları sıvamışlar.
Dokunmatik cihazlarla yapılan alışveriş, daha fazla haz ve harcama demek
Big Think’den Brandon A. Weber olayın bir başka psikolojik boyutuna daha değinmiş. Weber, dokunmatik cihazların satın alma davranışımız üzerindeki etkilerini ele alan Getting in touch with your thinking style: How touchscreens influence purchase adlı araştırmaya dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmada, tüketicinin masa üstü cihazlarda ve dokunmatik cihazlarda yaptığı harcamalar karşılaştırılmış. Araştırmaya göre dokunmatik cihazlarda tüketici, tıpkı fiziksel alışverişlerde olduğu gibi zihnindeki düşüncenin görselleşmiş versiyonuna dokunabiliyor. Dolayısıyla dokunmatik cihazlarda tüketicinin “hedonik” (hazza dayalı) bir satın alma davranışında bulunduğu, yani çok daha fazla harcama yaptığı saptanmış. Tüketici, dokunmatik ekranlı bir cihazı kullandığında, parmak hareketleriyle yaratılan eğlenceli deneyim, hazza dayalı ürünlerin yarattığı duygulara oldukça uyumlu.
Siz ne dersiniz? Kasiyerle diyalog kurarak mı, kiosktan sipariş vermeyi mi tercih edersiniz? Her ne kadar McDonald’s’da masalara servis, insan gücüne olan ihtiyacın devam edeceğini gösterse de; bu gelişme insan gücüne yönelik ihtiyacın azalacağı, maaşların düşeceği ya da işsizliğe neden olacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Lütfen bu konudaki yorumlarınızı da paylaşmayı unutmayın.
Görsel: YouTube