Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Maria Callas’a Adanmış Deneysel Bilim Kurgu: Planet Callas

Maria Callas’a Adanmış Deneysel Bilim Kurgu: Planet Callas

Maria Callas'ın 100. doğum günü için yaratılan Planet Callas, onun üstün performansını mitolojik bir yeniden doğuş sahnesine taşıyor.

“Planet Callas” seramik sanatçısı ve akademisyen Fuat Kökek’in heykelleriyle hayat bulan deneysel bir proje. Proje, bu heykelleri filme alma fikriyle başlamış ve Maria Callas’a adanmış deneysel bir bilim kurgu filminin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmış.

Yönetmen Barış Sarhan’ın projenin yapım süreciyle ilgili açıklaması şöyle: “İçinde filmcilik adına her şey var. Amatör ruh, elle çevrilen Virtual Production Studio, marangozluk yapan görüntü yönetmeni ve aylarca ofisten çıkmayan kırmızı mars kumu (özür dilerim Tolga Topçu)”

Filmin tamamını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Maria Callas Hakkında

Opera sanatçısı Maria Callas (1923-1977), 20. yüzyılın en etkileyici sopranolarından biri olarak kabul edilir. 1923 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan Callas, genç yaşta ailesiyle birlikte Yunanistan’a yerleşti ve burada müzik eğitimine başladı. Sanat yaşamına 15 yaşında başlayan sanatçının kariyeri, özellikle 1950’ler ve 1960’lar boyunca, bel canto ( müzik parçası içerisindeki duygusal farklılıkların vurgulanması) tekniğiyle yorumladığı rolleriyle zirveye ulaştı. Sesi güçlü dramatik etkiler taşıyan sanatçı, sahne performansları ve müzikal yorumlarıyla da büyük beğeni topladı. Callas, hem Donizetti ve Bellini gibi bel canto ustalarının eserlerinde; hem de Puccini ve Verdi gibi daha dramatik repertuvarlarda başarıyla yer aldı. Ölümünden sonra bile operaseverler arasında efsanevi bir sanatçı olarak anılmaya devam etti. Vokal yeteneği ile sahne prensipleri, birçok genç sanatçı için ilham kaynağı oldu.

Maria Callas’ın sesi birçok sanatsever tarafından farklı enstrümanların sesine benzetildi. Kimileri sesini çirkin buldu ancak birçok eleştirmen onun sesini bir anda değiştirip başka bir şekle sokabilme konusundaki üstün yeteneği, koloratur sopranoluğu ve başarılı bel canto tekniği konusunda hemfikir oldu. Ses rengi de bir tartışma konusu olan Callas, kariyeri boyunca gerek soprano gerekse mezzo-soprano rollerini başarı ile icra etti. Eğitim hayatının başında kontralto, kariyerinin ilk yıllarında ise doğal bir mezzo-soprano olan Callas daha sonra Madam Butterfly, Rigoletto gibi operaların spinto veya dramatik soprano rollerini de üstlendi.

Künye:

Yönetmen: Barış Sarhan
Seramik heykeller: Fuat Kökek
Hikaye: Barış Sarhan, Gökhan Yücel
Yapımcılar: Tolga Topçu, Müge Çalış
Görüntü Yönetmeni: Özkan Karaköse
Focus Puller: Seyit Çelik
Sanat Departmanı: Vahap Şen, Ozan Takış, Murat Kalkavan, Gökhan Yücel

Görsel: YouTube


Bigumigu Yazarı
| GENEL