Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Londra’nın Göbeğinde Dev Çöp Yığını

Londra’nın Göbeğinde Dev Çöp Yığını

Greenpeace UK tarafından yayınlanan animasyon filminde, İngiltere’nin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere plastik atık ihracatının ne denli büyük olduğuna vurgu yapılıyor.

Greenpeace, İngiltere hükümetinin 2025 yılına kadar plastik atık ihracatını tamamen yasaklaması ve hükümetin tek kullanımlık plastikleri azaltması konusunda hükümete çağrı yapıyor. Geri dönüşüme girmeyecek plastiklerin ihraç edilmesi yasak olmasına karşın çevre örgütünün yayınladığı bir rapora göre İngiltere’deki plastik atıkların yüzde 40’ı Türkiye’ye ihraç ediliyor. Raporda bu atıkların Türkiye’de geri dönüştürülmek yerine yollara, tarlalara, su kaynaklarına atıldığı bilgisine yer veriliyor. Dolayısıyla bu sorun ülkemizi de etkilen bir durumu ortaya çıkarıyor. Uzmanlar, İngiltere’nin kendi çöpünü geri dönüştürmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

Greenpeace, Boris Johnson’ın söylemleriyle çelişen eylemlerine vurgu yapıyor

İngiltere’deki plastik atık ihracatının yıkıcı etkilerini vurgulamak isteyen Greenpeace UK, ülkenin denizaşırı ülkelere ihraç ettiği büyük miktardaki atığın boyutlarını vurgulamak için Wasteminster: A Downing Street Disaster başlığıyla bir film yayınladı. Londra’daki Başbakanlık ofisinin bulunduğu bölgenin kullanıldığı animasyonda İngiltere Başbakanı Boris Johnson plastik atıklar konusunda attıkları adımlardan bahsediyor. Ulusu ve gezegeni koruduklarına vurgu yapıyor. Bu sırada gökyüzünden plastik atıklar yağmaya başlıyor. Boris Johnson konuşmasına devam ederken atıklar ofisin bulunduğu tüm çevreyi dolduruyor. Filmin sonunda İngiltere’nin her gün ihraç ettiği çöp miktarının boyutları ortaya çıkıyor. Uydu ve fotoğraflar kullanılarak bölgenin dijital bir kopyasını oluşturan ekip, 1,8 milyon kilogramlık plastiğin dinamik akışını oluşturmak için de CGI ve modelleme yapıyor.

Park Village prodüksiyon şirketi aracılığıyla Studio Birthplace’ın yapımcılığını üstlendiği filmi Jorik Dozy ve Sil van der Woerd yönetti. Yönetmenler Boris Johnson’ın konuşmalarından alıntılar içeren ve özellikle plastik atık konusuna vurgu yapan bölümleri kullandıklarını söyledi. Filmdeki tüm açıklamaların Boris Johnson ve hükümet tarafından yapıldığını vurguladı.

Çöp ithalatının tamamen yasaklanması konusunda çağrı

Greenpeace tarafından yayınlanan raporla birlikte Türkiye’nin gündeminde de olan plastik atık ihracatı konusunda duyarlı vatandaşlar #çöpithalatıyasaklansın etiketiyle Türkiye hükümetine çağrı yapıyor. Bu kapsamda 18 Mayıs tarihli resmi gazetede ithal edilen çöplerin yüzde 60’ına denk gelen etilen polimerden olan plastik hurda ithalatının yasaklandığı duyuruldu. Çöp ithalatının tamamen yasaklanması ve kendi çöpümüzün geri dönüşüm tesislerinde ayrıştırılması konusundaki çağrılar sürüyor.

Prodüksiyon Şirketi: Studio Birthplace
Yönetmen: Jorik Dozy, Sil van der Woerd
Seslendirme: Matt Forde, Jon Culshaw
Ses Tasarımı: Wavefarer Audio
Müzik: Onn San
Ortak Yapım: Park Village
CG Prodüksiyon: Method & Madness

Görsel: Greenpeace UK