Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kuveyt Kültürünü Yansıtan Tasarımlar

Kuveyt Kültürünü Yansıtan Tasarımlar

Kuveytli sanatçı Kawther Alsaffar'ın bitirme projesini oluşturan, yerel kültürü küresellikle buluşturan tasarımlar.

Saffar, endüstriyel tasarım uygulamaları yapan Kuveytli bir mobilya tasarım stüdyosu. Stüdyonun amacı, bölgesel tasarım anlayışı içindeki çeşitliliği küresel ölçeğe yansıtmak. Kültürel tasarımın, ülkeden ülkeye çeşitlilik gösteren tasarım farklılıklarının önemine katkıda bulunmak ve Kuveyt’teki tasarım süreçlerini ve yetenekleri ortaya çıkarmak. Ayrıca yaratılan ürünlerin, yerleşik kültürü mümkün olduğunca iyi tanımlamasını sağlamak ve onları küresel olarak arzulanır hale getirebilmek.

Kawther Alsaffar ise bu stüdyonun ortaya çıkmasını sağlayan Royal College of Art (Kraliyet Sanat Koleji) bitirme projesini burada tamamlayan yetenekli, genç bir sanatçı. Dual Bowls, Imperfect Tableware ve Scaffolding Table adındaki endüstriyel tasarım serisinin yaratıcısı olan Alsaffar, metal, dökme kum, pirinç, çelik ve cam kullanarak yarattığı, Arap kültürü esintileri taşıyan tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

Dual Bowls, Kuveytli zanaatkarlarla tasarımcılar arasındaki sosyoekonomik uçurumu ortadan kaldırmayı hedefliyor. İki farklı metalin birleşiminden oluşan kaseler, kullanılmayan Alfawi madenlerinin kum dökümhanelerine de ışık tutuyor. Kendine özgü kaselerin her biri, mükemmellikten uzak olan güzelliğin yansımalarını taşıyor ve değerlendirilmeyen yerel potansiyeli ortaya çıkarıyor.

Imperfect Tableware, duyguların aktarıldığı, yine mükemmellikten uzak ve küresel pazarda Kuveyt ürünlerini değerli kılan insani bir yön taşıyor. Serideki kül tablası, mumluk gibi züccaciye eşyalarının hepsinin Kuveyt kültürünü ve zanaatkarların deneyimlerini anlatan, kulaktan kulağa yayılan, kendine özgü bir hikayesi var.

Scaffolding Table ise gelişen ve tarihi ticaret yollarından biri olan Kuveyt’in çok uluslu yapısını, yerel zanaatını, malzemelerini ortaya koyuyor. Yapı iskeleleri, kasten olmasa da Kuveyt’in yerel kültürüne entegre olmuş. Fizik kurallarını zorlayan yapıların karşı koyulmaz bir güzelliği var. Çelik iskelet üzerine oturtulan kesme cam ve pirinç ayaklardan oluşan masa, yapı iskelelerinin parçalarını soyutlaştırarak onlara ihtiyaçları olan fonksiyonelliği ve şıklığı tekrarlayan renkler ve şekillerle birlikte kazandırıyor.

Dual Bowls:

Imperfect Tableware:

Scaffolding Table:

Görsel: Kawther Alsaffar, YouTube