Güney Afrika’daki Cape Town Üniversitesi Moleküler Hücre Biyolojisi alanında çalışmalar yürüten Prof. Jill Farrant, bitkilerin doğasına ve insanlığın geleceğine yönelik çığır açıcı bir çalışma sürdürüyor. Resurrection Plant (Dirilen Bitki) başlığıyla yürüttüğü çalışmalarla dehidrasyondan ötürü kurumuş bitkileri yeniden canlandırmayı hedefliyor. Kurumuş bitkiler aslında tıpkı tohumkenki davranışlarını taklit ederek içine kapanıyor. Bu sırada da ölü gibi görünüyor.
Farrant’ın geliştirdiği genetik müdahaleyle bitkiler bir dizi mutasyona uğrayarak bu aşamada suyla karşılaştıktan sonra yeniden canlanmalarını sağlayabileceğini belirtiyor. Bitkilerin kuraklığa karşı bağışıklık geliştirmesini sağlayarak onların yok olmasını engelleyerek süreci tersine dönüştürebilen Farrant, yatırım aldığı takdirde 10 – 15 yıl içerisinde bu teknolojiyi üretim bandından çıkarıp herkese ulaştırabileceğini belirtiyor. Erken dönem çalışmalarda ise deneyinin başarıyla ilerlediğini görebiliyoruz.
Bilim ve toplum alanında devrim yaratacak çalışmaların sunulduğu uluslararası konferanslardan Falling Walls’daki konuşmasında sorunun tespiti ve çözümü konusundaki çalışmalarını sunuyor.
Görsel; Yahoo