Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dijital Kahin David Shing ile Kısa Bir Söyleşi [Kristal Elma 2014]

Dijital Kahin David Shing ile Kısa Bir Söyleşi [Kristal Elma 2014]

Shing, Bigumigu'yu kırmadı ve sorularımızı yanıtladı.

26. Kristal Elma’nın yıldız konuşacılarından David Shing, AOL’in Digital Prophet’ı olarak anılıyor. Geçen yıl da Kristal Elma’da konuşmasını dinlediğimiz Shing vaktinin büyük bir çoğunluğunu geleceğin internet dünyasını şekillendirmesini izleyerek geçiriyor. Kalan zamanında ise insanlarla dünyanın nereye gittiğini ve bundan en faydalı biçimde nasıl yararlanılabileceğine dair insanlarla konuşarak geçiriyor. Renkli kişiliği ve akıcı konuşmasıyla Kristal Elma’ya damgasını vuran David Shing’e iki kısa soru sorduk. 2,5 dakikası olanlar videoyu izlesin, daha bir sindirmek isteyenler aşağıda yazıyı okuyabilir.

Geçtiğimiz yıl da Kristal Elma’da bir sunum yapmıştınız. Bir yıl içerisinde yaratıcı endüstride nasıl değişiklikler gözlemlediniz?

Benim için en büyük değişiklik şu: artık konu tüketicilerin içerik tüketmesi değil. Bu, geçmişte tüketiciye atfettiğimiz pasif duruş. Çünkü tüketici şu an hem küratör, hem yaratıcı, hem de eleştirmen. Yani bu tüketicinin aktif katılımı demek. Bugünkü konuşmamda da daha çok bu konudan bahsedeceğim. Çünkü benim için en önemli değişiklik bu. Buna ek olarak, gizlilik ve güven daha büyük bir sorun biliyorsunuz. Daha fena bir yerden aslında, çünkü insanlar gizlilik ve güven konularının daha çok bilincindeler artık. Bu da günün sonunda markaların işe yarar olmasına bağlı. Çünkü eğer ben size kendimle ilgili bilgi veriyorsam, karşılığında bana sunduğunuz deneyim, verdiğim bilgiden daha işe yarar olmalı ki size güveneyim. Geçtiğimiz 12 aya ait gözlemlerim bu şekilde.

Yakın gelecekte içerik işine hangi sektör liderlik edecek sizce?

Konu içerik olunca, bu işe tamamen girmelisiniz. Bölük pörçük olmaz bu iş. İçerik birden çok parçadan oluşabilir. Ancak, en ilginç olanı ele alırsak, örneğin video’yu…Video iyi bir zamandan geçiyor değil mi? Televizyon da öyle. Bu işe kimin liderlik edeceği, hangisinin tüketicinin dikkatini çekeceğine bağlı. Değişmeyecek olan tek şey, bir günde 24 saatimizin olduğu. 24 saatimi nasıl geçirdiğim, dikkatimi size nasıl verdiğim, sizin marka olarak ne kadar ilginç olduğunuza bağlı. Diğer bir ilginç nokta ise, bir çok insanın dijitalde ne yapacağız diye sorması. Sormamız gereken soru bu değil artık. Dijital dünyayı nasıl pazarlıyorsunuz, soru bu. Bana göre bu, görüntü, ses ve hareketin bir bileşimi. Yani video. Video ya da içinde video olan uzun formatta bir içerik ya da hepsi bir arada. Zihinleri ve kalpleri ele geçirecek olan içerik tipi bu bence. Kısa cümleler patlatmak yerine. İnsanlar daha çok bilgi istiyorlar. Gün geçtikçe ilerliyor. Bilemiyorum.

Bu arada yakalamışken David’e Bigumigu’yu da anlattık, ismimizi bu kadar kısa sürede söyleyebilmesi bizi çok mutlu etti.