SXSW gezimizden dönüp işlere gömüldük ama detaylı haberlerimiz bitmedi 🙂
Amber Case’in sunumu SXSW Interactive’in ana konuşmalarından biriydi. Kendisini TED’de yaptığı şu videodan bilenler olabilir, zaten bizim sunumda da bu 7 dakikada anlattıklarını biraz daha genişletti diyebilirim özetle.
Amber bir sosyal antropolog ama araştırmalarını teknolojinin üzerimizdeki etkileri üzerine yaptığı için gözlemlerini dinlemek oldukça eğlenceli. Örneğin mobil cihazlarımıza dış-beyin adını takmış. Artık hafızamıza bir şey kaydetmek yerine her şeye cep telefonlarımızdan ulaştığımız için bu hiç de yanlış bir benzetme değil. Bu nedenle bizlerin cyborg, yani robot-insan olduğumuzu söylüyor Amber Case.
Sunumun başında bilim insanı Steve Mann’in 1980’lerin başında başlatıdığı bir “giyilebilir bilgisayar” projesini gördük.
Steve Mann bu projeyi geliştirmeyi bırakmamış. Yıllar içinde teknolojinin gelişmesiyle bakın proje nasıl bir şekil almış:
Mann’ın projesi, şu anda arttırılmış gerçeklik olarak tanımladığımız şekilde gördüğü gerçek nesnelerin üstünde notlar gösterebilme gibi uygulamaları çalıştırabiliyor.
Amber Case konum tabanlı uygulamalardan ve bunların ana sorunlarından da bahsetti sunumunda. Konum tabanlı uygulamaların şu anda ana problemi, mobil cihazlarımızda bir kayıt yapmak için elle onları açıp kapatmamız gerekmezi. Zira arkaplanda sürekli çalışan bir konum tabanlı uygulama akıllı telefonların pillerini inanılmaz bir hızla tüketiyor.
Amber, Geoloqi adlı bir mobil konum platformunun da kurucularından. Geoloqi, konum bilgisi eklenebilecek tüm uygulamaların dahil olarak faydalanabileceği bir platform sunuyor. Geoloqi’nin önemli becerilerinden birisi, “geofencing” olarak adlandırdıkları pil kullanım teknolojisi. Geoloqi’nin SDK’i cihazın pilini otomatik olarak yönetebiliyor. Bunun dışında konum belirleme ve bunun üzerinden tutulabilecek istatistikler de Geoloqi sayesinde uygulama geliştiriciler tarafından kullanılabiliyor.
Anlatılan ilgnç projelerden birisi de Haptic Compass adlı bu kemerdi. Bu kemer, yüzünüzü kuzeye döndüğünüzde belinizde bir titreşimle sizi uyarıyor. Bu sayede kullananlar farkında bile olmadan her zaman yürüdükleri yollarda yönlerini çok daha kolay bulmaya başlıyorlar. Amber bu metodolojiye sakin teknoloji adını vermiş. Fazladan bir çaba ya da eğitim gerektirmeden hayatımızı kolaylaştıran bu teknolojiler, ileride mobil uygulamaların da temelini oluşturacak gibi görünüyor.
Amber’ın sunumda paylaştığı ve Geoloqi’nin altyapısında çalışabilen farklı mobil uygulamalardan iki ilginç örnek; Map Attack ve Point Runner’dı. Map Attack, konum tabanlı bir oyun olarak geliştirilmişken Point Runner, Nike+ gibi basit bir aktivite motivasyon uygulaması.
Sunumun tamamının ses kaydınıburadandinleyebilirsiniz. Slaytlar daburada.