Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Master VFX

Kolektifli Komşularımız: Master VFX

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıyacağımız yeni bir seriye başlıyoruz. Kolektifli Komşularımızın ilk misafiri ise görsel tasarım ve dijital efektlere dayalı prodüksiyon ve post prodüksiyon hizmeti veren Master VFX ve kurucusu Mutlu Çağdaş Usta.


1987 doğumlu Mutlu, 1998 – 99 yılında bilgisayarla tanışmasıyla beraber resim ve bir şeyler üretme tutkusu da açığa çıkmış. Bilgisayar, Mutlu için bir oyun konsolundan çok çizim yapabileceği bir araç anlamına gelmiş. Dijital ve analog olarak sürekli çizim yapan Mutlu, lise eğitiminde de tercihini Bilgisayar Programcılığı’ndan yana kullanmış. Kişisel internet sitelerinin popülerleştiği dönemde şirket siteleri tasarlayarak kendine gelir yaratmayı başarmış. Güzel Sanatlar Fakültesi sınavlarına hazırlandığı dönemde annesini kaybettiği için üniversite eğitimini başlamadan bitiren Mutlu, animasyon işleri yapan bir şirkette staja başlayarak kurumsal hayata geçiş yapmış. Burada öğrendiği bilgileri evde geliştiren Mutlu, 2008 yılında bir demo reel hazırlayarak çeşitli post prodüksiyon şirketleriyle iletişime geçmiş.

O zamanlar Sinefekt‘in ortağı Makina ile çalışmaya başlayarak Arog’da küçük işler yapmaya başlamış. Dijital efekt işlerine olan ilgisi arttıkça sinema ve televizyon reklamlarının cazibesi Mutlu kendini bu yönde geliştirmeye itmiş. Yaptığı işlerin çok fazla kişi tarafından izlenmesi ve beğenilmesinin yarattığı hislerle kendini motive eden Mutlu, Akbank’ın bir reklamını izleyerek “Keşke ben de böyle işler yapabilsem.” dediğini hatırlıyor. Ve ertesi sene Akbank’ın yeni reklamı üzerinde çalışarak da gerçekten isteyip çabalayarak elde edilemeyecek bir şeyin olmadığını ispatlıyor. Mutlu, şu anda Master VFX’in’in kurucusu ve Türkiye’de pek yapılamıyor denilen işleri yapmanın gururunu yaşıyor.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme dönemin yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Mutlu: Master VFX kendi projelerimi hayata geçirmek istememle birlikte oluştu. Master VFX, prodüksiyon, post prodüksiyon veya reklam ajanslarında senelerce çalışıp sektörün sıkıntılarından bıkmış, kendi ayakları üzerinde durabilen yetenekli insanların bir araya gelerek “Birlikten kuvvet doğar.” felsefesiyle birbirine destek olduğu kolektif bir yapı.

Master VFX görsel tasarıma ve dijital efektlere dayalı prodüksiyon ve post prodüksiyon hizmeti veren bir şirket. Ekimizde Konsept Tasarımcısı, Sanat Yönetmeni, Editor, Kompozitör, Motion Graphic Sanatçısı, Renklendirici hatta Marka Yönetimi ve Stratejiye kadar alanlarında uzmanlaşmış yetenekli insanlar var. İsmimiz de bu yüzden Master. Bize gelen projelerde alanında uzmanlaşmış kişilerin kendi yorumunu ve yeteneğini gösterebilmesi için onlara alan sağlamaya çalışıyoruz. Master VFX sanatçı odaklı bir yapı. Sanatçılara değer veren, onları destekleyen bir yapısı var. Mümkün olduğunca az ama öz iş almaya ve kendi projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Master VFX’ in kuruluşu biraz da Kolektif House’dan ilham alınarak gerçekleşti. Bundan önce kendi şirketim ve kurum içi olarak çalışan bir ekibim vardı. Fakat her gün bilgisayar başında saatlerce önünüze ne iş gelirse onu yapmak yaratıcılığınızı engelliyor. Sonuçta bu stresli bir iş ve zamanla yarışıyorsunuz ve önünüzde belki milyon liralık bir proje var. İşi zamanında yetiştirip hem yönetmeni, hem prodüktörü, hem de ajansı mutlu etmek zorundasınız ve çoğu zaman sizin işe olan artistik bakış açınız onlarınki ile çelişiyor. İşler sizin dahil olmadığınız bir prodüksiyon sürecinden geçiyor ve önünüze geliyor. İşin post prodüksiyon kısmı hata düzeltme üzerine kurulmuş durumda. Durum bu olunca siz de vaktinizi yapılan hataları düzeltmeye harcıyorsunuz. Sürekli böyle bir mücadele içinde bulunmak herkes için yıpratıcıdır. Biz de tüm bu yıpratıcı unsurları en aza indirmek adına Kolektif House içerisinde kolektif bir yapı kurmaya karar verdik. Ekibimizi serbest çalışan insanlardan oluşturduk. Filmlerin ilk aşamada konsept çizimlerinden, son aşamada yayına kadar kendi kontrolümüzde olduğu samimi ve paraya değil işin niteliğine önem veren bir yapı oluşturduk. Bu post prodüksiyon şirketlerinde pek var olmayan bir sistem.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Mutlu: Makina’da (şu anki OTOMAT) 3 sene kurum içi çalıştıktan sonra ABT İstanbul’da çalışmaya başladım.Yaklaşık 1 sene de orada çalıştıktan sonra 2 senelik bir serbest çalışma dönemi geçirdim. Serbest çalışmanın tüm zorluklarına rağmen risk alıp 2014’de MCU Studio adıyla ilk şirketimi kurdum. Tanıdığım yönetmenlere şirket kurduğumuzu söyledim ve bu sayede prodüksiyon şirketleriyle çalışmaya başladık. İlk sene çok zorluydu. Ödemeler kısıtlı olduğu için çok fazla iş yapıp dengelemeye çalışıyorduk. Bu hem çevre edinmemi hem de kendimi geliştirmemi sağladı. Sektördeki büyük prodüksiyon şirketleriyle çalıştık. Fakat onlarla bile sıkıntılar yaşadık. Sonuçta koca bir sektörü değiştiremiyorsunuz. Bu zorlu değişim sürecinde çalıştığım yaklaşık 5 prodüksiyon şirketiyle çalışmama kararı aldım ve vizyon değiştirerek ekip arkadaşlarımla birlikte Master VFX’i kurdum.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Mutlu: Kolektif House, ilk ofis açtığım dönemde kurmak istediğim kolektif yapı için uygun bir yer ararken internette karşıma çıktı. Daha açılmadan mail listesine kaydımızı yaptırıp açılmasını dört gözle bekledik. Fakat ilk şirketi kapatıp kolektif yapıya geçmek biraz zaman aldı ve sanırım kurulduktan 6-7 ay sonra Kolektif House’a katıldık. 7 aydır kolektifliyiz ve burda olmaktan çok mutluyuz.

MasterVFX’in gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Mutlu: Kolektif House’un adı üstündeki bu kolektif yapısı, içerisinde serbest çalışanların ve şirketlerin bulunmasının bize çok yararı oldu. Her şeyden önce çok güzel arkadaşlıklar edindik. Bu arkadaşlarla birlikte projeler üretmek ve bu projeleri hayata geçirmek çok keyifli. Kolektif House’da yapılan etkinliklerin bize çok katkısı var. Hiçbir şirkette olmayan bir özellik bu. Hem eğlenip, hem öğrenip hem de yaratıcı projeler ortaya çıkartıp bunları hayata geçirebiliyoruz. Seminerlerin, sohbetlerin ekibe motivasyon sağlaması çok önemli. Burda çalışanlar birbirine yardım etmek isteyen bilgili ve eğitimli insanlar. Her tanıştığınız insandan ilham almanız mümkün.

MasterVFX’in 2016 hedefleri neler?

Mutlu: Master VFX, 2016 senesinde yurt dışında ofis açmak ve kendi ekibinden doğan projelere önem vererek yurt dışındaki festivallerde boy gösterecek, Türkiye’yi temsil edecek filmler çekmek niyetinde.

Türkiye’de Master VFX’in yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Mutlu: Türkiye’de görsel efekt tasarımı yapmanın en büyük zorluğu bu işin disiplinli bir eğitiminin olmayışı. 3 aylık özel kurslar var fakat 3 ayda yazılımın arayüzünü ancak öğrenebilirsiniz. Amerika’da insanlar işe alınmadan önce işe alınacak şirket tarafından özel eğitimden geçerek belli bir düzeye ulaşıyorlar. Türkiye’de herkesin kendi başına girmesi gereken bir mücadele bu. Öğrenilmesi gereken çok teknik ve estetik bilgi, edinilmesi gereken çok tecrübe var. Dolayısıyla bu üniversitede de öğrenilebilinecek bir meslek değil bence. Eğitimin daha erken yaştan başlaması gerekiyor. Çocukluğumdan beri bilgisayar başında çizim yapıp program karıştırdığım için VFX dünyasına girmem ve kavramları anlamam benim için daha kolay oldu. Fakat üniversite dönemine kadar çizim, fotoğraf, matematik, tasarım gibi şeylerle ilgilenmemiş insanların bu işi yapması oldukça zor. Önemli bir şirkete girip yıllarca bu işin zorluklarıyla mücadele etmek gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye’de bu işi yapan insanların bence var olması bile değerli. Ve bu zorlukların üstesinden geldiğinizde önünüzde çok güzel bir gelecek var. Bu işi yapanların sayısı Türkiye’de az ve iyi yapanların sayısı daha da az. İnternet sayesinde bu işi öğrendim diyebilirim. İngilizceniz varsa ve bu konuya ilgiliyseniz, internette profesyonel kurslara dahil olup kendinizi geliştirebilirsiniz. İyi bir düzeye geldiğinizde iş bulmak konusunda sıkıntı çekmezsiniz ve güzel projelere dahil olarak önemli başarılara imza atabilirsiniz.

Görsel; Vimeo, Kolektif House