Instagram, dün yayınladığı yeni kardeş uygulamasıyla birden fazla fotoğrafla yapılan kolaj gönderilere kucak açtı. 10 farklı kalıp ve azami 9 fotoğraf desteğiyle halihazırda kullanılan görsel tekniğini kendi çatısına aldı. Layout isimli uygulamadan önce 3. parti uygulamalar kolaj yapma görevini yerine getiriyordu. Hepsinin farklı iyi ve kötü yanları bulunsa da kimi zaman istediğimiz sonuç için birden fazla uygulama kullanmamız gerekiyordu.
Instagram’ın 2011 yılında yayınladığı bir blog gönderisinde de kolaj yapmayı kolaylaştıran uygulamaları listeliyor ve bu alanda rehberlik ediyordu. Bu açıdan bakınca Layout uygulamasının yayınlanması bir içgörüden ibaret değilmiş. Geleceği kaçınılmaz olan bu uygulama aynı zamanda hızlandırılmış görüntü tekniği timelapse‘in popülerleşmesiyle yayınlanan Hyperlapse‘in yeni kardeşi niteliğinde.
Instagram’dan bağımsız fakat uyumlu çalışan Layout, fotoğraflar arasındaki sınır ve birleşim oranları nedeniyle sadece kolaj uygulamalarına değil, görseli ayna efekiyle çoğaltan SparkMode, Mirrorgram gibi uygulamaları için de bir alternatif oluyor.
Bu tip özellikleri Instagram bünyesinde geliştirmek yerine harici uygulamalar olarak sunmak da Instagram’ı mümkün olan en sade halini korumaya yönelik adımlar olarak algılanıyor. SXSW 2015’te dinlediğimiz Yo! uygulamasının geliştiricisi Or Arbel ve minimalist uygulamaların verimliliği konuşması da Instagram’ın neden böyle bir karar aldığına ışık tutuyor.
iOS uygulamasını buradan indirebilirsiniz. Android uygulaması ise birkaç ay içerisinde Google Play Store’da yerini alacak.
Görsel; Instagram Blog