Temelleri pandemi döneminde şekillenen Şehrin Panoları, sanat tarihçileri Mustafa Ergül ve Nurtaç Buluç’un kişisel bir arşiv çalışması olarak doğmuş. İlk zamanlar İstanbul’da, özellikle apartmanların cephe ve girişlerinde bulunan panoları belgeleme çalışmalarına odaklanmışlar. Ardından araştırmalarınızı Ankara, İzmir ve diğer şehirlerimizi kapsayacak şekilde genişletmişler. Dijital arşiv ve envanterleme çalışmaları ile şehir belleğinin bir parçası olan panolara görünürlük kazandırmayı hedeflemişler.
Kişisel arşivinizi, Şehrin Panoları ile paylaşarak katkıda bulunabilirsiniz
Şu anda Şehrin Panoları arşivinde; 14 şehirde, 35 farklı yapı türünde, 78 farklı sanatçıya ait toplam 394 panoya erişilebiliyor. İnternet sitesi, farklı kullanım amaçları için arşiv, kaynakça ve harita olmak üzere üç ana bölümde tasarlanmış. Arşiv bölümünden, şu ana kadar belgelenen bütün panolara erişebiliyor. Harita bölümünde, Türkiye haritası üzerinden panoların konumlarını ve dağılımlarını görmek mümkün. Kaynakça bölümü ise kullanıcıların arşiv çalışmaları sırasında faydalanılan çeşitli kaynaklara ulaşabilimelerini sağlıyor.
Kişisel arşivinizi; Instagram, twitter ve e-posta ([email protected]) üzerinden Şehrin Panoları ile paylaşarak daha zengin bir üst veri oluşturulmasına katkı sağlayabilirsiniz. Hem bu kişisel katkılar, hem de Şehrin Panoları tarafından devam eden belgeleme çalışmaları sayesinde arşivin her gün genişlemeye devam ettiği belirtilmiş.
Çevrim içi arşivler, öğrenmeyi ve araştırmayı seven bünyeler için tam bir mutluluk kaynağı haline geldi. Türkiye’ye dair tarihi videolardan, taş plaklara, çizgi-romanlara, eski yemek kitaplarına ve sanat eserlerine uzanan birçok dijital arşive buradan göz atabilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Şehrin Panoları