Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendi Kendini Dengeleyen Robotik Motosiklet: Davinci DC100 

Kendi Kendini Dengeleyen Robotik Motosiklet: Davinci DC100 

1.000'in üzerinde bilgisayar çipiyle ve 200'ün üzerinde gelişmiş sensörle donatılmış robotik elektrikli motosiklet Davinci DC100, CES 2023 etkinliğinde.

Yüksek performanslı bir robotik elektrikli motosiklet olan Davinci DC100, CES 2023’te ABD’deki ilk lansmanı için sahneye çıkıyor. Fütüristik tasarımının yanı sıra çok sayıda bilgisayar çipi ve gelişmiş sensörle donatılmış olması, performans açısından da onu çarpıcı hale getiriyor. Bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi duran bu araç, sıradan 1.000 cc motosikletlere rakip.

Davinci DC100 sürücülerin güvenliğini koruma amaçlı standartları yükseltiyor

Çinli üretici Davinci, DC100’ü 1.000’in üzerinde bilgisayar çipi ve 200’ün üzerinde gelişmiş sensör sayesinde iki tekerlekli bir robot olarak yaratmış. Bu sensörler ve çipler; sürücülerin çevrelerini, aracın hareket durumunu, yol koşullarını, akü ve motor sıcaklığını ve motorun yatış açısını ve tüm diğer önemli verileri takip etmelerine yardımcı oluyor.Sürüş sırasında DC100, motosikletin güç sistemini kontrol etmek için yukarıda saydığım tüm verileri birleştiriyor.

Davinci Motor’un Uluslararası İşletme Müdürü Rosanna Libia, CES 2023 ABD pazarında aracın ilk sahneye çıktığı yer olduğu için büyük heyecan duyduklarını belirtmiş. Bu arada bir parantez açayım; CES 2023 bu akşam başlıyor ve 8 Ocak’ta sona eriyor.

Sensörler ve çipler, sürücülerin güvenliğini korumaya dayalı standartları oldukça yükseltiyor. Sürücü DC100’ün Drive Mode’unu (Sürüş Modu) seçtiğinde, motosiklet anında Ride Assist’i (Sürüş Desteği) etkinleştiriyor. Bu mod, hızı güvenli bir sürüş için yavaşça artıracağı ve maksimum 7 km/sa değerine kadar çıkaracağı anlamına geliyor.

Sürücüler yokuş yukarı çıkmaya başlarsa, DC100 eğim açısını algılayabiliyor ve düşük hızda yüksek tork uygulayarak motosikletin ilerlemesine yardımcı olan Hill Start Assist’i (Yokuşta Kalkış Yardımı) otomatik olarak etkinleştiriyor. Yokuş aşağı yollarda DC100, hem dengeyi hem de enerji geri kazanımını optimize etmek için Hill Descent Control’u (Yokuş İniş Kontrolü) otomatik olarak etkinleştiriyor. Bu modda iken hızı maksimum 7 km/sa (4 mph) değerine ayarlayarak sürücüye destek oluyor.

Ayrıca, motosikletin mevcut durumda en uygun tork çıkış değerini hesapladığı ve ağırlığına ve lastiğin yol yüzeyine yapışma değerine bağlı olarak arka tekerleğe bıraktığı bir Reverse modu (Geri modu) da sunulmuş. Bu modda iken hareket durumu değiştikçe, tork çıkışı hesaplanmaya ve değişmeye devam ediyor. Kaymayı önlemek için lastiğin yere yapışmasına da izin veriyor.

Davinci DC100 elektrikli motosiklet

DC100 aynı zamanda kombine bir fren sistemine sahip. Srücülerin sağ elleriyle fren kolunu çekmeleri durumunda ön tekerlek fiziksel olarak frenleniyor. Bu sırada arka tekerlek ise, tekerlek içi motorun saat yönünün tersine çevrilmesiyle frenleniyor. Bu mekanizma, sürücülerin motordan fırlamasını önlemek için geliştirilmiş.

DC100’ün Pil Yönetim Sistemi ( Battery Management System/ BMS), pil takımının gerçek zamanlı durumunu izleyebiliyor, ortam sıcaklığını algılayabiliyor ve sürüş sırasında güç tüketimini dengeleyebiliyor. Ayrıca, frenleme sırasında aracın kinetik enerjisini geri kazanabilen ve sürücüler aracı aniden durdurduğunda fren basıncını azaltabilen bir Kinetik Enerji Geri Kazanım Sistemine (Kinetic Energy Recovery System/KERS) sahip. Davinci, DC100’ü Elektrik Destekli Direksiyonu (Electric Power Steering/EPS) sayesinde tekerlekler üzerinde kendi kendini dengeleyen bir robot haline getirmiş. Sürücü, motosikleti kendi haline bıraksa bile motosiklet devrilmiyor.

Anahtar ve gösterge paneli olarak akıllı telefon

Davinci DC100’ün diğer özellikleri şöyle sırlanıyor: 850 Nm maksimum tork, 200 km/s maksimum hız, 100 kw maksimum güç ve 400 km menzil. Davinci, motosikletin pilinin %85 oranında dolması için, herhangi bir hızlı şarj cihazı kullanılarak yalnızca 15 dakika, %100 tam şarj içinse yalnızca 30 dakika şarj edilmesinin yeterli olduğunu iddia ediyor. Hızlı şarj eden güç kaynakları yoksa, DC100 normal prizler ve taşınabilir bir şarj cihazı kullanılarak şarj edilebiliyor. Elbette bu durumda şarj süreleri uzuyor.

Davinci DC100 elektrikli motosiklet

Sürücüler kontrol paneli için, Davinci uygulaması aracılığıyla akıllı telefonlarını motosiklete bağlayabiliyor. Telefonun yerleştirileceği alan da belirli. Telefon ekranından sürüş verilerine, araç ve pil durumunu anında görebilmek mümkün. Sürücülerin DC100’ün Bluetooth ve NFC özelliklerini kullanarak motosikletlerinin kilidini bile açmaları mümkün.

Davinci, DC 100 için rezervasyon listesini açmış bile. Ne yazık ki – en azından şu an için – Türkiye rezervasyona açık ülkeler arasında bulunmuyor.

Davinci DC100 elektrikli motosiklet

Görsel: Davinci