Fotoğrafçılıkta basit ama vurucu temalar belirlendiğinde ve gerekirse bu temaya uygun müdahale yöntemleriyle ilerlendiğinde çok etkileyici projeler yaratılabiliyor. Bu anlamda Manuel Pita’nın yalnız evleri fotoğrafladığı Hunter of Lonely Houses projesi akıllarımıza kazınanlardandı. Zacharie Gaudrillot-Roy ise yine gizemli binaları çekerek ve ön cepheleri haricindeki duvarlarını silerek dikkat çekici bir seriye imza atmıştı. Bu iki projeyi anımsatan bir başka mimari fotoğraf serisi ise Ken Ohyama’dan geldi.
Sıradan beton yapılara daha dikkatli bakmak
Ken Ohyama, Japon kentlerindeki sıradan binaları çekerek ve arka planlarını kaldırarak tuhaf bir algı yaratıyor. Öyle ki binalar bu halleriyle gerçekçi minyatür modellere ya da bebek evlerine benziyor. Öte yandan bu yaklaşım, kent karmaşasında fark edilmeyen mimari detayları da fark edilir kılıyor. Şöyle bir bakıp genel olarak “gri beton yığını” dediğimiz her binanın aslında kendi renginin, motiflerinin ve şeklinin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla hepsinde bir insan emeğinin olduğunu hatırlıyoruz.
Ken Ohyama, otoyol ve apartman gibi kentsel yapıların gözden kaçan unsurlarına ilgi duyan bir Japon bir fotoğrafçı ve yazar. Bu projede arka planlarını silmesi de yine bu tutkusuyla bağlantılı. Ohyama her fotoğrafta tek bir binaya odaklanmış. Elektrik kablolarını, bitkileri ve mağaza tabelası gibi öğeleri kentsel bağlama işaret edecek şekilde yerinde tutmuş.
Görsel: Instagram