Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Keçeyle Oluşturulan Küf Kolonileri

Keçeyle Oluşturulan Küf Kolonileri

Sanatçı Elin Thomas'ın keçe ve tığla yarattığı küf ve bakteri kolonileri insanda dokunma isteği uyandıran, canlı görünümlü eserler.

Tasarımcılar için keçe güzel bir malzeme. Biyoloji ve doğa da öyle. Bu ikisinin bir araya gelmesi ise ilginç sonuçlar doğurabiliyor. Tasarımcı Elin Thomas’ın petri kaplarının içine yerleştirdiği keçeden bakteri ve mantarlar gibi…

Bath Spa University College’de Görsel Kültür üzerine yüksek lisans yapmış olan İngiliz tasarımcı Elin Thomas, doğanın mucizelerini işine taşıyan bir sanatçı. Buzdolabında aylarca kalıp küflenen salça, yemyeşil bir renge dönüşen mandalina, unuttuğunuz kahve bardaklarının içerisinde yeşeren yaşam formları… İşte Thomas, tüm bunları alıp iğne, iplik, keçe ve tığla yeniden yaratıyor.

Bilim ve Tasarımı Buluşturan Proje

Tasarımlarında ayrıntılara ve yaratılan hisse önem veren Thomas’ın keçe bakterileri gerçekten de tanıdık bir his uyandırıyor. Ama işin ilginç yanı bunlara o cıvık ve küflü domatese baktığınız gibi iğrenerek bakmıyorsunuz zira son derece estetik ve canlı görünüyorlar. Bu anlamda duyusal değeri yüksek, dokunma hissi uyandıran tatlı ve yumuş yumuş bakteriler var karşımızda.

Elin Thomas; takı, cüzdan, aksesuar ve kasnak tasarımları yapsa da çoğunlukla dekoratif objelere yoğunlaşıyor ve çoğu tasarımını 8 cm’lik petri kapları içerisine yerleştiriyor. Evin çeşitli yerlerine yerleştirilebilecek bu kaplar içerisinde küf, mantar ve bakterilerle koloniler kuruyor. Aslında bir anlamda bir fen deneyi yapıyor denebilir.  Sadece onun “yetiştirdiği” küf kolonileri canlı değil; nakışla ve tığla oluşuyor.

Çeşitli sergiler için de çalışmalar yapan sanatçının tasarımlarını kendi web sitesinden veya Etsy üzerindeki mağazasından incelemek mümkün.

elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_ elin thomas_küf_bigumigu_

Görsel: Elin Thomas