Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kaybolan Türlerin Hamuruna Yaratıcılık Bulaşıyor

Kaybolan Türlerin Hamuruna Yaratıcılık Bulaşıyor

Çok fazla hayvan türünün yok olduğu bir dünyada Play-Doh'un yarattığı "ortaya çıkan türler" kavramı yaratıcılığın gücünü ve yeni türleri keşfetmeyi vurguluyor.

Çocukken dünyamız hayal gücümüzün kapasitesi kadar yani sonsuz ve uçsuz bucaksız. Minderlerin üstünden sanki Mordor’dan geçer gibi geçtik hepimiz, sopalara binip kovboyculuk oynadık. Belki evlerin duvarlarını baştan aşağıya boyadık ve modern sanata benzer çizimlerle ailemize küçük sürprizler yaptık. Tencerelerden baterilerle konserler verdik. Neler neler yaptık. Say say bitmez. Çocuktuk çünkü oyundan başka ödevimiz yoktu. Play-Doh gibi markalar da vardı tabii ki hala var. Bu markalar da çocukları kendi dünyalarını yaratma konusunda besliyor ve destekliyor. Eğer çocukken bir Play-Doh’la oynadıysanız muhtemelen sizin de kendi yarattığını karakterleriniz vardı. Kertenkuşumu unutmam mesela ben. Yarısı serçemsi bir kuş yarısı kertenkele. Çocuk aklıyla yapılabiliyor çünkü.

Play-Doh da çocukların yaratıcılığını 62 yıldır tavşan yapıyor adeta. 2016’dan beri kampanyalarını da Play-Doh ve hayali dünyasına göndermelerle yapıyor. Şimdiki kampanyası gibi. Geçtiğimiz sene DDB Paris’le A Can of Imagination isimli bir kampanya başlatmışlardı. Play-Doh bu kampanyadaki tüm karakterleri kendi ürününden tasarladı ve ortaya Foster’ın hayali arkadaşları gibi Play-Doh’un hayali dünyası çıkmıştı. Bu seneki kampanya da bunun devamı gibi aslında. Bu sefer DDB Paris dijital yapım şirketi Merci Michel’le birlikte Play-Doh’s Gallery of Emerging Species projesini geliştirdi. Proje hamurdan hayalı yaratıkların olduğu bir galeri. İçerisinde türlü türlü hayali karakteri bulabilirsiniz.

Dünyada Her 20 Dakikada Bir Tür Yok Oluyor

Galeride yaratılan onlarca hayali arkadaşlar el yapımı. Ekip hepsini kilden yapmış, sonrasında modelleyerek dijitale aktarmış. Dijitale aktarılan karakterlerse animasyonlarla desteklenerek canlandırılmış. Ayrıca karakterlerin videolarındaki anlatım tarzı da National Geographic tadında bir tona sahip. Bu yüzden galeride gezerken çevrimiçi bir doğal tarih müzesinde geziyormuş gibi hissediyorsunuz.

Galeri hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap ediyor. Çocuklar için onların merakına yönelik hayvanların şekillerini, renklerini, isimlerini ve hikayelerini içeriyor site. İçerisindeki espri referansları ve komik unsurlar da ebeveynlere hitap ediyor. The Emerging Species kampanyası bir yandan da kille modellenen hayal gücünün yaratıcılığını da çok güzel vurguluyor. Projenin çocukların biraz hayal gücüyle neler yapabileceğini öne çıkarması çok hoş bir detay. Yaratılan her yeni tür Facebook’ta paylaşılabiliyor. Ayrıca ziyaretçiler yeni keşfettikleri türleri paylaşmaları için de teşvik ediliyor. En yaratıcı olanlarsa ziyaretçi galerisinde sergileniyor.

Projenin 5 adet animasyon videosu var. Bu animasyonlara ek olarak radyo spotu ve posterleri de var. Projeyi detaylı incelemek için siteden ziyaret edebilirsiniz. Unutmadan bir de not düşelim site en iyi şekilde Chrome’da çalışıyor.

Künye:

Ajans: DDB Paris
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Alexander Kalchev
Reklam Yazarı: Jean-François Bouchet
Sanat Yönetmenleri: Emmanuel Courteau, Rémi Picard & Natacha Olive de Cherisey,
Kil Modelleme: Natacha Olive de Cherisey, Emmanuel Courteau, Rémi Picard & Marion Dervaux
Ajans Süpervizörleri: Vincent Léorat, Camille Passot & Marie Tricoche
Dijital Geliştirme: Merci Michel
Prodüksiyon: Eddy
Yönetmenler: Emmanuel Courteau & Uri Lotan
Animasyon Stüdyo: Brunch Studio
Yapımcı: Mélanie Parisi
Modelleme: Ugo Froment, Valentin Samuel
Yüzey Modelleme: Ugo Froment, Jordan Lorcet
Rig: Sylvain Bonnet – Maxime Granger
Animasyon: Alice Dumoutier
Işık & Birleştirme: Mathieu Maurel
Ses Stüdyosu: Studio 5 (Cédric Boit, Clément Reynaud, Alexandre Vicart & Marine Crémer)
Müzik: Alexandre Vicart

Görsel: YouTube, Play-Doh’s Gallery of Emerging Species