Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kasetlerin Görsel Arşivi

Kasetlerin Görsel Arşivi

Kaset fotoğraflarından oluşan "Tapedeck" isimli dijital arşiv, müzik tüketim kültürüne ve grafik tasarım tarihine dair önemli belgeler sunuyor.

Alman sanatçı neck, 1989’dan bu yana bir grafik tasarımcı ve graffiti sanatçısı olarak kariyerini sürdürüyor. Dolayısıyla kasetlerin, yaşamlarımızın merkezi olduğu yılları yaşamış bir sanatçı. Kaset tasarımlarının güzelliği ve tuhaflığı onun en çok merakını cezbeden şeylerden.  Bu nedenle kasetlerin fotoğraflarından oluşan görsel bir arşiv projesini hayata geçirmiş. Bu dijital arşivde, 20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca üretilen kasetleri geniş bir yelpazede belgeliyor.

Kasetin tarihsel gelişimi hakkında bir parantez açalım. İlk kompakt kaset Philips çalışanı Hollandalı Lou Ottens tarafından geliştirildi ve 1963’te tanıtıldı. Kaydedilmiş müziğe uygunluğu ve taşınabilirliği, bu teknolojinin önemini giderek artırdı ve ses kalitesi 1970’lerde de gelişmeye devam etti. Sonraki on yılda ise kaset, tüketicilerin favorisi haline geldi; plakları geride bıraktı ve CD’ler onu tahtından indirene kadar da hakimiyetini sürdürdü.

Yaklaşık 1.000 kaset içeren arşiv, genişlemeye devam ediyor

Kasetler, müzik dinleme amaçlı kullanımlarının ötesinde, herkesin ev stereo sistemi kullanarak temel kayıtlar yapabileceği araçlardı. Küçük boyutu, dayanıklılığı ve kopyalama yeteneği sayesinde toplumsal değişimi katalize etti. Müzik tutkunları tarafından hala hayranlık duyulan bir teknoloji olarak kaset, ardında büyük bir kültürel miras ve kendine özgü bir estetik bıraktı.

Kasetleri belgeleyen bu dijital arşiv, yaklaşık bin örnekten oluşan, arama yapılabilien bir görsel veritabanı biçiminde. Marka, renk, oynatma süresi ve malzemeye göre arama yapılabilen koleksiyon aynı zamanda 1970-1980’ler arasında grafik tasarıma  dair de bir mikrokozmos niteleğinde.  Arşivde bulunmayan kasetlerin fotoğrafları, ziyaretçiler tarafından da eklenebiliyor.

Arşive buradan erişebilirsiniz.

Diğer dijital arşiv haberlerimize şuradan göz atabilirsiniz.  Ayrıca en yeni dijital arşiv haberlerimizden bazılarını da aşağıda görebilirsiniz.

Telifsiz Görseller İçin Arama Motoru: Public Work

Picasso’nun Daha Önce Halka Açılmamış Eserleri İnternet Üzerinden Erişime Açıldı

Minyatürlerle Bezeli 700 Yıllık El Yazmaları Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Görsel: tapedeck.org