Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kanalizasyon Atıkları Korkutucu Canavara Dönüşmesin

Kanalizasyon Atıkları Korkutucu Canavara Dönüşmesin

Porter Novelli, Apa Nova için hazırladığı reklamlarda atık suya karışan maddelerinin ne kadar kirletici olabileceğini canavarlar üzerinden gösteriyor.

Evsel atık sularında bulunan organik ve inorganik maddeler iklimsel şartlara, insan yaşam standartlarına ve kültürel alışkanlıklara göre değişiklik gösterir. Şehir kanalizasyonlarına karışan bu suların içerisindeki maddelerin içme sularına ve toprağa karışması temiz suların ve toprakta yetişen bitkilerin zarar görmesine sebebiyet verebilir. Romanya’nın önde gelen su arıtma ve tedarik işlemlerini yürüten Apa Nova şirketi de kurumsal kimliği doğrultusunda Bükreş şehrinin atık ve yağmur sularının tahliyesini gerçekleştiriyor ve dolayısıyla atık suların temizliğine önem veriyor.

Kanalizasyonlara ufak inşaat malzemeleri, bozuk elektronik parçalar, atık yağlar, kişisel hijyen ürünleri gibi pek çok atık karışıyor. Şebekeye karışan bu atıklar kentin hijyenini ve dolayısıyla insanların sağlığını etkiliyor. Yemek yaparken kullanılan yağlar işlem sonrasında lavaboya dökülüyor ya da kişisel bakım sırasında dökülen saçlar tuvalete atılıp bir sifonla kanalizasyona gönderiliyor. Peki ama bu atıklar bir canavar olarak sevdiklerinizin karşısına çıkarsa aynı davranışı yapmaya devam eder misiniz?

Duygusal mesaj üzerinden atık su kirliliğini azaltıyor

İnsanların günlük alışkanlıklarına değinen Apa Nova, şehir atık sularının kirlenmesinde katkı sunan durumları anlatan üç reklam filmi yayınladı. Bükreş merkezli Porter Novelli tarafından hazırlanan reklam filmleri insanların bilinçsizce yaptığı hareketlerin sonucunda neler olabileceğini korkunç canavarlarla resmediyor. “Happy ending stories” adı verilen reklam serisi, “Sevdikleriniz sizin hakkınızdaki görüşlerini değiştirmeden siz yolunuzu değiştirin.” mesajı vererek atık sularda gerçekleşen kirliliğe gönderme yapıyor. Apa Nova, Bükreş’i Avrupa standartlarında tutmak için vatandaşları bilinçlendirmek istiyor. Bunu yaparken duygusal bir bağ da yakalayan şirket suları kirleten insanlara sevdikleri üzerinden mesaj yolluyor.

Canavara dönüşen atık maddeler

Porter Novelli, üç temel atık ürünü Apa Nova reklamlarında kullanıyor. Burada kullanılan üç atık madde; saç, yağ ve prezervatif genel olarak sembolik bir değer taşıyor. Lavaboya dökülen kullanılmış yağ bir anda dev bir canavara dönüşüp geri çıkıyor ve yağı döken kişinin sevdiğine saldırıyor. Saçlar ahtapotun kollarına benzer bir şekilde, prezervatif de kötü kalpli bir aşk tanrısı olarak tuvaletin içinden çıkıyor.

Porter Novelli yaratıcı direktörü Ana-Maria Balan insanların duygusal yönlerine hitap eden içerikler hazırlayarak düzeltmek istedikleri sorunlar üzerine eğildiklerini belirtiyor. Sevdiklerini kaybetme korkusuna hitap ettiklerini belirten Balan durumları dramatik hale getirdiklerini böylelikle akılda kalıcı olduklarını söylüyor. Reklam filminin sonu ise yaratılan korku dolu hikayelerin tersine mutlu sonla bitiyor.

Künye

Müşteri: Apa Nova
Ajans: Porter Novelli, Bükreş
Yönetici Ortak: Sorina Mihai
Yaratıcı Yönetmen: Ana-Maria Balan
Stratejik Planlama: Florentina Dinu
Metin Yazarı: Madalina Buhos
Kıdemli Sanat Yönetmeni: Tudor Nastase
Müşteri Yöneticisi: Georgiana Stavarache, Roxana Bursuc
Kıdemli Müşteri Yöneticisi: Alex Stoianovici

Görsel: Youtube