Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kaligrafiyle Graffitiyi Birleştiren ve Algıyla Oynayan Sokak Sanatı

Kaligrafiyle Graffitiyi Birleştiren ve Algıyla Oynayan Sokak Sanatı

Fransız sokak sanatçısı El Seed'in Kahire sokaklarına bıraktığı eseri, ancak bir noktadan bakıldığında tamamen görülebiliyor.

Özellikle Orta Doğu’da kaligrafiyle grafitiyi birleştiren ve adına kaligraffiti denen sokak sanatı eserleriyle karşılaşmak mümkün. Kaligrafi bu coğrafyaya ait bir sanat dalıyken batı merkezli graffitiyle birleşerek yeni bir akım yaratması çoğumuz için sürpriz olmayabilir.

Fransız sanatçı El Seed‘in Mısır’ın Kahire şehrinde yarattığı “Perception” adlı sokak sanatı projesi, 50 adet binanın boyanmasıyla oluşan çok kapsamlı bir çalışma. Ancak tüm Kahire’yi tepeden görebileceğiniz Mokattam dağının tepesine çıkarsanız eseri tam bir daire şeklinde görebiliyorsunuz.

https://www.facebook.com/elseed.artist/

Çalışmasında, toplumun, yanlış kanı ve yargılarla, farklılıklar üzerine bilinçsizce inşa edilebileceği konusunu ele alan El Seed, projeyi Kahire’de Manshiyat Nasr mahallesinde gerçekleştirmiş. Bu mahallede yaşayan ve kentin çöpünü toplayan Zaraeeb Coptic topluluğu, yıllar içerisinde küresel düzeyde verimlilik sağlayan ve son derece karlı bir geri dönüşüm sistemi geliştirmiş. Topluluk, yine de, toplum tarafından, kirli ve marjinal diye nitelendirilerek dışlanmaktan kaçamamış.

Sanatçı, anamorfik projesinde bu topluluktan ilham almasıyla ilgili şunları söyledi: Bu, şimdiye kadar yaşadığım en harika deneyimlerden biriydi. Adını Zabaleen’den (çöp insanlar) alan Zaraeeb topluluğu, cömert, güçlü ve dürüst insanlardan oluşuyor. Onlar kendilerini Zabaleen diye adlandırmıyorlar, çünkü çöpte yaşamıyorlar sadece geçimlerini çöpten sağlıyorlar. Üstelik bu onların çöpü değil bu şehrin çöpü, onlar da bu çöpü temizleyen insanlar.


https://www.facebook.com/elseed.artist/

Bu topluluğa ışık getirmek için yola çıkan El Seed ve ekibi, çalışmada İskenderiyeli Atanasius‘un 3. yüzyıldan kalma şu sözlerine yer verdi: Gün ışığını görmek istiyorsan önce gözlerini silmelisin.

Çalışmalarında daha çok Arap şiirlerine yer veren sanatçı, geçtiğimiz sene TED‘de bir konuşma yapmış ve BBC‘ye röportaj vermişti.

Kaynak ve Görsel: El Seed