Kadına yönelik şiddete karşı internet ekosisteminde dijital hak temelli çalışmalar yürüten kadinhaklari.org, internet sitesinin verilerini kullanarak yaptığı araştırmayı rapor haline getirdi. Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nun inisiyatifiyle hazırlanan raporda kadınların en çok yaptıkları aramalar tespit edildi. Google’ın otomatik tanımlama özelliği, internet sitesi trafiği inceleme araçları gibi teknikler kullanıldı.
Arama motorlarını kullanılarak şiddet gören kadınlar hakkında veri toplandı
Kadınlar Haklarını Google’da Arıyor: 2020 İnternet Aramaları Raporu, Ocak-Aralık 2020 tarihleri arasındaki internet aramalarını içeriyor. Rapora göre en az 7800 kadının şiddet gördükten sonra hakkını internette arıyor. Kadınlar yaşadıkları aile içi cinsel şiddeti ve fiziksel şiddeti “Kocam beni ailesi yüzünden dövüyor”, “Eşim beni sürekli aşağılıyor”, “Kocam beni kemerle dövüyor”, “Eşim sürekli bağırıyor”, “Kocam aileme gitmeme izin vermiyor”, “Abim beni taciz ediyor”, “Erkek kardeşim beni istiyor” gibi ifadeleri arama motoruna yazıyor.
Türkiye dışında yaşayan ve şiddete maruz kalan kadınların da yaptıkları aramalar dikkat çekiyor. Türkçe konuşan kadınlar, Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya başta olmak üzere 49 ülkede şiddete uğruyor. Türkçe konuşan kadınların Türkiye dışında şiddete uğradığı ülkeler arasında Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya yer alıyor. Ayrıca rapora göre şiddet gören kadınlar en çok telefon üzerinden arama gerçekleştiriyor.
Pandemi sürecinde şiddet artış gösterdi
Küresel pandemi sürecinde yaşanan şiddetin verilerinin de incelendiği raporda pandeminin etkisinin de hissedildiğine değiniliyor. Salgının Türkiye’de ilk ve en yoğun hissedildiği Nisan 2020 döneminde kadınların yaptıkları aramaların aynı yılın Mart ayına oranla yaklaşık iki kat artığı belirtiliyor. Araştırmaya göre bu ayda “Zorla evlendiriliyorum” araması % 228, “Kardeşim beni dövüyor” araması % 295, “Kocam beni dövüyor” araması % 175 artmış görünüyor.
Platformun kurucularından Handan Uslu kadına yönelik şiddeti ölçümlemenin devletin görevi olduğunu vurgularken bu konuda İstanbul Sözleşmesi’nin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu vurguluyor.
Kadın Hakları Dijital Veri Platformu, geçtiğimiz yıl 1057 kadının Google’da şiddet gördüklerine dair arama yaptıktan sonra internet sitelerinden bilgi aldığını söylüyor. Raporun tamamına buradan ulaşabilir detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Görsel: kadinhaklari.org