Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yarınlarımızı Bugünden Onarmak [B Corp Summit 2019]

Yarınlarımızı Bugünden Onarmak [B Corp Summit 2019]

Kurumsal sorumluluk ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki en önemli isimlerden olan John Elkington, günümüzün hakim sistemine nasıl alternatif bakış getirilebileceğini değerlendirdi.

Yazar, danışman ve seri girişimci John Elkington, kurumsal sorumluluk ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki en önemli isimler arasında yer alıyor. Bu alanda yazdığı toplam 19 kitap ve aktif olarak çalışmalarını sürdüren Volans isimli bir şirket bulunuyor. Sürdürülebilirlik, inovasyon, sosyal girişimcilik, çevrecilik ve ekoloji ise Elkington’ın çalışma alanları arasında yer alıyor. Elkington, iş dünyasını iyilik için itici güç olarak kullanan insanlar için bir küresel hareket yapısında faaliyet gösteren gösteren şirketlerin buluştuğu B Corp Summit 2019’un açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Türkiye’de de temsilciliğinin bulunduğu B Corp hareketi topluma ve ekolojiye duyarlı ve sürdürülebilir iş modellerini destekliyor. Elkington konuşmasında, dünyanın yaşamakta olduğu değişimi ve geleceğin sorunlarını bugünden çözme konularını ele aldı.

Financial Times, 18 Eylül’de New Agenda isimli bir kampanya yayınladı. “Capitalism: Time for a Reset” (Kapitalizm: Sıfırlama Zamanı)  başlığı da kampanyanın odağını ve hedefini anlatır nitelikte. 2008’deki Mortgage krizinden bu yana yaptığı en büyük kampanya olan New Agenda, güncel ekonomik sistemin sorunlarını dile getirerek artık tam anlamıyla işlemediğini ve değişmesi gerektiğini bir yayın organı gözünden dile getiriyor. John Elkington da bu kampanyayı örnek göstererek diledikleri değişim hareketinin farklı kaynaklarda da konuşulmaya başlandığını, fanusun dışına çıktığını vurguladı.

Dünya ekonomisinin yaşamakta olduğu ve yaşayacağı değişimin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek süreci üç basamağa ayırdı. Bu bölümlendirmenin girişini ise yazmakta olduğu yeni kitabı Green Swans (Yeşil Kuğular) ile yaptı. Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen’in Çirkin Ördek Yavrusu masalından da ilham alan John Elkington, günümüzde çirkin ördek yavrusu gibi görülen şirketlerin, düşüncelerin ve hareketlerin gelecekte doğayı ve dünyayı korumak için önemli rol oynayacak yeşil kuğulara dönüşeceğini öngörüyor.

1- En dibi görmek

Bugün, günümüzde gezegen ile olan ilişkimiz en dibe vurmuş durumda. Her gün yeni bir felaket, yeni bir yıkım, yeni bir çöküş duyabiliyoruz. Kimileri için bireysel çabalarımız çözüm üretebilirken kimilerini tek başımıza, vatandaş seviyesinde çözmemizin mümkünatı yok. İnsanlık gezegene verdiği zararı telafi etmeye çalışırken çoktan bazı noktalarda geri dönülemeyecek aşamaya gelmiş durumda. John Elkington, şu anda insanlığın yapması gerekenlerin yeterli olmadığını çünkü zamanın yeterli olmadığını düşünüyor. Marjinal, zaman içinde artan ilerlemenin olumlu etkileri olduğunu ancak ihtiyacımız olanın katlanarak artan, hızlı ve büyük ilerleme hareketinin olduğunun altını çizdi.

Şu an bulunduğumuz çukur içinde hepimizin birer aktivist kimliği var. Dünyanın yaşadıklarına seyirci kalmak istemeyen herkes kendini sorumlu hissediyor. Bunun öncülleri de dünyanın dört bir yanından görülebiliyor. Kanada’da, İngiltere’de, Almanya’da çevreci politikalarıyla bilinen Green Party (Yeşil Parti) popülarite kazanıyor ve bazıları gelecek seçimlerde seçilmeyi hedefliyor. Tesla, günümüzün imkansızlıklarını kabul ederek elektrikli otomobillere yatırım yapıyor ve otomotiv endüstrisindeki pek çok marka da bu dönüşümü yaşıyor.

Elkington’a göre dünyadaki hemen her ekonomiye baktığımızda bu öncüller kendini gösteriyor. Ve tüm bu yıllar bir sona yaklaşıyor. Grafik, yaşanacak değişimle birlikte pozitif ivme kazanacak ve dünya yukarı doğru çıkmaya başlayacak, diyor.

2- Sürdürülebilirlik ve finansal başarı bir arada

John Elkington 1994’de yayınladığı bir kitapta kullandığı “Triple Bottom Line” terimi ekonomi ve sürdürülebilirlik alanına yerleşen bir tabir oldu. Şirket içindeki sosyal, finansal ve ekolojik eylemlerin birlikte ve düzenli akışını savunuyordu. Ve bu üç kümenin kesişiminde de sürdürülebilirlik yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Harvard Business Review’da yayınladığı “25 Years Ago I Coined the Phrase “Triple Bottom Line.” Here’s Why It’s Time to Rethink It.” başlıklı makalesinde ise bu sistemin günümüzde işlemediğinden ve artık sürdürülebilirliğin şirket karlarının bile önünde yer alması gerektiğini vurgulamıştı.

25 yıl önce insanlık olarak daha masum ve zararsız hissettiğimiz bir dönemdeydik. Şu anda ise eylemlerimizin sonuçlarını somut olarak görebiliyoruz. Bu nedenle de şirket seviyesinde kar etmeyi ve daha fazla para kazanmayı değil, bu süreçte daha sürdürülebilir ve ekolojiye daha duyarlı bir yapı kurmak gerektiği inancında John Elkington.

3- Yeşil kuğuları kanatlandırmak

Elkington, çirkin ördek yavrusu tabirini erken dönemlerinde olan teknolojiler, modeller ve yapılar için kullanıyor. Bu çirkin ördek yavruları günümüzde ne çok cazip ne de çok erişilebilir. Ancak attıkları adımlarla geleceğin yeşil kuğuları olmaya doğru ilerliyorlar. Otonom araçları birer çirkin ördek yavrusu olarak gösteren John Elkington, günümüzde ne kadar kötü, işlevsiz, karmaşık veya sorunsal görsek de gelecekte yapacakları ilerlemeyle birlikte çok farklı algılanacaklar. Yeşil kuğular niyetleri ve eylemleri ile geleceği kirleten eski kafalı şirketlerden kolayca ayırt edilebilirler.

Görsel: Bigumigu


Zorlu Holding’in katkılarıyla Bigumigu ve imece işbirliğiyle iş yaşamındaki değişim hareketini B Corp Summit’ten aktarıyoruz.

Tüm B Corp 2019 içeriklerimiz için tıklayın.