Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giyilebilir Teknoloji ile Depremi İzlemek: Napa Depremi Uyku Düzenini Nasıl Değiştirdi?

Giyilebilir Teknoloji ile Depremi İzlemek: Napa Depremi Uyku Düzenini Nasıl Değiştirdi?

Deprem bölgesindeki akıllı bileklik Jawbone Up kullanıcılarının uyku verisiyle deprem ilişkisinin analizi yapıldı.

Pazar günü meydana gelen Kuzey California’nın son 25 yıldaki en güçlü depremi Napa nedeniyle pek çok kişi yaralanmış, şehir merkezinde bulunan tarihi binalar zarar görmüştü

Kişilerin günlük hareket, beslenme, uyku gibi rutinlerini takip eden akıllı bileklik Jawbone Up, altı şiddetindeki depreme maruz kalmış kullanıcıların uyku düzeniyle depremin ilişkisini gösteren veri analizini paylaştı.

Jawbone veri bilimi ekibinin merkez üssünden 15 milden az mesafede bulunan dört şehri (Napa, Sonoma, Vallejo ve Fairfield) konu edindiği analize göre, bileklik kullanıcılarının neredeyse hepsi (%93) depremin olduğu 3:20’de aniden uyanmış. Merkez üssünden uzaklaştıkça etkinin azaldığı, sallanma sırasında daha fazla kullanıcının uyumaya devam ettiği görülüyormuş. 75 ila 100 mil uzaklıkta bulunan kullanıcıların neredeyse hiçbiri uyanmamış.

Özellikle depremin en güçlü hissedildiği bölgelerde kullanıcıların tekrardan uyuması daha çok zaman almış. 15 milden az mesafedekilerin %45’iyse gece boyunca uyanık kalmış.

Tablo üzerinden daha fazla veri detayına erişebilmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.