Kendine has benzersiz bir kültürü olan Japonya, bunu eğlence dünyasında da gösteriyor. J-Pop adıyla bilinen Japon popu, ülke çapında büyük hayran kitlesine sahip starlar ve fenomenler üretiyor. Ülkenin önde gelen yaratıcı sanatçı menajerlik grubu LDH (Love, Dream, Happiness) de bu benzersiz eğlence kültürünün içindeki önemli bir oyuncu. Artık Avrupa ve ABD üzerinden batı pazarına da açılan şirket; küresel markalarla iş birlikleri yaparak Japon kültürüyle harmanladığı bakışını daha geniş kitlelere yaymayı hedefliyor. Cannes Lions’un bugünkü oturumunun konusu da bu yenilikçi şirketin vizyonuydu.
“Love, Dreams, Happiness: The Japanese Model Changing Global Brands” isimli oturuma katılan konuklar arasında LDH Japonya’dan müzik yapımcısı ve DJ Verbal, Avrupa CEO’su Afrojack ve Beats Electronics Başkanı Luke Wood bulunuyor. Konuklar Japonya’dan dünyaya açılan bu eğlence devinin, başarısının ardındaki kültürü ve vizyonu örneklerlerken şirketin küresel pazarda yapabilecekleri de konuşuldu.
Öncelikle şirketin kurucusu Hiro’dan bahseden Verbal; bir dansçı olan Hiro’nun kendisi ve arkadaşları için yeni bir sistem arayışıyla bu şirketi kurduğunu anlattı. Dansçı ve vokalistlerden oluşan Exile Tribe büyük başarı sağlayınca ardından ikinci nesil gruplar geldi. Hiro, Exile’daki başarının ardından işin sanatsal kısmını bırakıp iş kısmına odaklanmaya karar verince LDH doğdu.
Sanatçıya Bütünsel Bir Bakış
LDH’nin vizyonu, bir sanatçıyı bütünsel olarak ele almak. Bunun için de yeteneği keşfetmek de var, o yeteneği geliştirecek eğitimleri sunmak da, sanatçının hayallerine ulaşmasına yardımcı olmak da var, canlı şovlar aracılığıyla bir hayran kitlesi oluşturmak da. Tanıtım malzemeleri, dans okulları, promosyonlar, etkinliklere catering hizmeti veren restoranlar, mağazalar, kostüm dükkanları… Hepsi LDH dünyasının bir parçası. Verbal’ın kısaca özetlemeye çalıştığı gibi LDH bir sanatçıyı alıp başından sonuna bir birey, bir sanatçı olması için destekliyor; hayallerine ulaşmasına izin veriyor.
Afrojack’in, Avrupa ofisinin başında olmaktan duyduğu büyük heyacan da bunlardan ötürü. Batı müzik endüstrisinin sanata ve sanatçıya bakışından daha farklı bir duruş görüyor LDH’de. Japonya apayrı bir kültür olmasına rağmen şirketin oradaki temel değerlerini alıp batı dünyasına uygulamayı heyecan verici bulduğunu söylüyor. LDH’deki herkesin hayalleri gerçekleştirmek uğruna beraber çalıştığı, mutlu olduğu o ortam; Avrupa’daki finans ve satış odaklı yaklaşımdan çok farklı.
LDH ile Beats’in “E Girls” projesi ile yaptığı iş birliğini anlatan Luke Wood, LDH’nin yaklaşımın bir sanatçı piyasa sürmenin ötesinde bir insan inşası olduğunu söylüyor. Japonya çapındaki 12 okulu ve dünyaya yayılmış eğitim ağıyla LDH için odağın eğlence kadar eğitimde olmasına da dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra tanıtım malzemelerinin bile sadece logolu veya ünlü ismi yazılmış ürünler olmadığını, birer moda parçası olduğunu vurguluyor. Amacın her zaman kültürü ileri taşımak olduğunu anlatan Wood; LDH’de yukarıdan birinin “tarzımız budur” diyip bunu tüm şirkete dayatmadığını bunun yerine sanatçı seviyesinden yukarı doğru çıkan sese kulak verildiğini aktarıyor.
Hiro’nun Benzersiz Vizyonu
Her üç konuk da şirketin başarısının ardında kurucusu Hiro’nun vizyonu olduğunda hemfikir. Sanatçı olarak deneyimlerini şirketine aktaran Hiro’nın doğru olanı yapma konusundaki kararlığı ve dürüstlüğünün şirket kültüründeki etkisi inkar edilemez. Hiro’nun liderliği ve şirketindeki herkesle olan etkileşimi, A’dan Z’ye her şeyin içerisinde olması enerjiyi, çalışan sadakatini ve mutluluğunu artıran bir faktör.
LDH’nin 100 sanatçısı arasında çok başarılı isim ve gruplar var. Bunların hepsi hala müzikle uğraşmıyor. Moda tasarımına yönelen veya restoran işine girenler de var. Şirket bu hayalleri de gerçekleştirmek için desteğini sürdürüyor ve grup sinerjisinden vaz geçmiyor.
Vurgulanan bir başka nokta ise bir hata olduğunda en baştaki kişinin altındaki tüm takımlar adına sorumluluğu alması. Bunun batı kültüründeki parmakla göstermeden, hatanın sorumluluğunu başkasına atmaya çalışmaktan çok farklı olduğu muhakkak.
LDH’nin her şeyin birbirini etkilediği ve tetiklediği spiral iş modelinin verimli olup olmadığı sorusuna ise Verbal’in yanıtı hoş: “Biz birilerinin hayalini gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bunu verim için yapmazsınız. Sihir için yaparsınız.”
Kısacası, iş modeli olarak verimli mi değil mi tartışılır ama bu Japon şirketi için büyük başarı sağladığı da muhakkak. Dünya geneline açılmayı planlayan şirket için bunun sadece başlangıç olduğunu vurgulayan konuklar, dünyada yükselen maker trendi ve yaratıcılık odaklı yaklaşımlar arasında sanatçı vizyonuna sahip LDH’nin başarılı olacağından eminler.
How AMAZING does this look? Hosted by BlueCurrent Japan, we're being joined by @LDH_PR_OFFICIAL and @Afrojack to learn about Love, Dreams and Happiness!
⏲ 1pm
? 21 June
? Lumiere Theatre https://t.co/NaaE6mkbv9 pic.twitter.com/Nf0Yna37Ym— Cannes Lions (@Cannes_Lions) June 1, 2018
"9/10 people in here do what they do, because they love doing it. That's how you become successful"
A great quote from @AFROJACK on the origins and culture of Love, Dreams, Happiness at #CannesLions pic.twitter.com/TZIA9Kh9FX
— Cannes Lions (@Cannes_Lions) June 21, 2018
Hiro talks about the scale of @LDH_PR_OFFICIAL on the Lumiere Stage at #CannesLions
Catch more insights like this with the Digital Pass https://t.co/VB1kN9uzpt pic.twitter.com/BMR5avE8mm
— Cannes Lions (@Cannes_Lions) June 21, 2018
Görsel: Cannes Lions