Anlayamazsınız. Ya da anlayabilir misiniz? O denizlerin köpürmesini hepimizin izlediği o videodaki çocuk gibi kimse anlayamaz. En azından modern dünyada. Fakat geçmişte anlayanlar varmış. Dalgalardan, denizlerin köpürmesinden, ileri geri salınımlarından anlayan birçok Japon zanaatkar varmış.
1903’te bizim ülkemizde Beşiktaş JK’nün kuruluşu için olduğu gibi Japonya için de bir o kadar önemli bir tarihti. Japon sanatçı Mori Yuzan, o sene Japon zanaatkarlar için bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzun içerisinde suyun girdiği şekillerin oluşturduğu motifler bulunuyordu. 3 ciltlik bir seri olan bu kitabın adıysa Hamonshū. Bu 3 ciltlik kitabın içerisinde kılıçları, dini objeleri ve seramikleri süslemeye uygun ve serbest biçimli dalga kalıpları üzerinde varyasyonları içeriyor.
Yüzyıllardır Korunan El Emekleri
Hamonshū, Internet Archive tarafından dijitale ücretsiz olarak aktarılmış. Yuzan’ın eserleri, Japonya’da hızlı bir Batılılaşma dönemi olan Meiji döneminde ortaya çıkan bir estetik olan, farklı Nihonga tarzında (Japon resmi anlamına geliyor) işlenmiş. Tek renkli olan çalışmalar, mürekkebin fırçayla Japon washi kağıdı üzerine çizilmiş.
Tek renkli, inky stili genellikle fırça kullanarak Japon washi kağıdı üzerinde yürütülür. Üç cilt, şişer, çökme ve girdap gibi çeşitli dalga biçimlerini temsil eden çokça sayıda özet çizimleri gösteriyor.
Japon kültürü geleneksel zanaatları ve doğal unsurların güzelliğini kutlamaya devam ediyor. Bu yüzden Hamonshū’ın yayınlanmasının üzerinden bir yüzyıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Japonya’da bu tür desenler hala popüler.
Siz de bu tarzdesenleri seviyorsanız Internet Archive üzerinden yayınlanan cilt 1, cilt 2 ve cilt 3’ü indirebilirsiniz.
Görsel: Internet Archive