Shakespeare’in oyunlarının yanı sıra günümüz yazarlarının oyunlarını da sahneleyen Royal Shakespeare Company, İngiltere merkezli olmak üzere dünya çapında turneler düzenliyor. Royal Shakespeare Company’de canlı performanslar şu an için askıya alınmış olsa da çevrimiçi etkinlikler sürüyor. Bu etkinliklerden birisi de izleyenlerin sanatçılarla da etkileşime girebildiği sanal gerçeklik şovu oluyor. William Shakespeare’in erken dönem romantik komedya oyunu A Midsummer Night’s Dream’den (Bir Yaz Gecesi Rüyası) esinlenerek hazırlanan performans sanal gerçeklik teknolojisini canlı performans ile birleştiriyor.
Performans sanatçıları izleyicilerle etkileşime giriyor
Royal Shakespeare Company tarafından yönetilen projede Epic Games, Intel Studios, Magic Leap, De Montfort Üniversitesi, Philharmonia Orchestra, Manchester International Festival, i2 Media Research Limited’in yanı sıra Londra merkezli yeni medya stüdyosu Marshmallow Laser Feast de yer alıyor. Stüdyonun yaratıcı yönetmeni Ersin Han Ersin’i Evdeki Yaratıcılar serimizde konuk etmiş hem deneysel medya stüdyosunun hem de kendisinin işlerini konuşmuştuk.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Teknolojideki en son gelişmelerden yararlanan Dream isimli yapım 50 dakikalık etkileşimli bir performans sunuyor. Pandemi nedeniyle fiziksel gösterimi iptal olan etkinlik dijital ortamda farklı bir boyut kazanıyor. Shakespeare’in hayal gücünden esinlenen fantezi dünyasına girecek olan katılımcılar; tabletleri, telefonları veya bilgisayarlarıyla bu deneyimi yaşayabiliyor. Anlatı veya müziğin kendisiyle doğrudan etkileşim kurabiliyor. Shakespeare’in eserindeki karakterlerden biri olan, peri/cin benzeri yaratık Puck ile etkileşime girecek olan kullanıcılar kimi zaman bir ateş böceği haline bürünüyor kimi zaman ise ormanda gezebilme imkanı yakalıyor.
What secrets does the forest hold?
Feel the energy of the incoming storm in this R&D-stage render from #DreamOnline21 with @TheRSC and @marshmallowlf in @UnrealEngine's Niagara system, soundtracked with @jespernordin's piece Ärr 🌳
Free tickets here: https://t.co/brYmUjJSZN pic.twitter.com/nuwn3S6oZs
— Philharmonia Orchestra (@philharmonia) February 25, 2021
Standart canlı etkinliklerden farklı olarak bu performans fiziksel bir konunun yeniden nasıl yaratılabileceğini gösteriyor. Royal Shakespeare Company sanat direktörü Gregory Doran, deneyim için oyunun 21. Yüzyıldaki yeninden yorumu ifadesini kullanırken teknolojinin avantajlarını da kullandıklarını vurguluyor.
Bir Audience of the Future Demonstrator projesi olan Dream, 12-20 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Audience Plus bilet ücreti 10 sterlin iken bu bilete sahip olanlar etkileşimli deneyimi yaşayabilecek. Sadece izleyip etkileşime girmek istemeyen izleyiciler ise ücretsiz olarak bu etkinliğe katılabilecek.
Our first performance of Dream is just over two weeks away – we can't wait to share what we've been working on with our friends at @MIFestival @marshmallowlf & @philharmonia.
Book your tickets at: https://t.co/nS7C1iztVG
📷Jamie Morgan, photo by Stuart Martin#DreamOnline21 pic.twitter.com/Z3vSKs0hf5
— The RSC (@TheRSC) February 24, 2021
Görsel: Twitter