Her ne kadar günlük hayatta İngiltere olarak ansak da Birleşik Krallık, ada üzerindeki ve Dünya’nın ücra köşelerindeki bağlı toprak parçalarıyla krallık yapısını sürdürüyor. Geçmişte veya günümüzde yaptıkları veya aldığı kararlar bir yana her ekseniyle geniş ve pek çok kültürle etkileşimli bir tarihi bulunuyor.
Birleşik Krallık hükümeti, 500 yılı aşkın geçmişini anmak ve hatırlatmak için “Yaratıcı Birleşik Krallık” ismiyle tarihindeki kültür sanat alanına etki eden insanları 34 sayfalık pasaportunun sayfalarına taşıdı. Her sayfada yer William Shakespeare’in yanı sıra Antony Gormley ve Anish Kapoor‘a kadar uzayan bir yelpazede Birleşik Krallığın inovasyon, mimari, sanat ve performans alanındaki yaratıcılığının bir çeşit kutlama biçimi bu yeni pasaportlar.
Kampanyanın sunduğu bu olumlu atmosferin kamuoyundan aldığı eleştirisi ise 500 yıllık tarih içerisinde derlenen önemli isimler arasında sadece mimar Elisabeth Scott ve matematikçi Ada Lovelace‘ın bulunması tepki çekti. Birçok eleştirmen bunun seksist bir şaka olduğunu düşünmek istese de Birleşik Krallığı tarihindeki önemli kadınları da saymadan edemedi.
Sadece yazarları düşündüğümüzde bile karşımıza dünya edebiyatına önemli katkıları olan kadınlar öne çıkıyor; Jane Austen, George Eliot, Virginia Woolf, Charlotte, Emily ve Anne Brontë, Elizabeth Gaskell, Mary Wollstonecraft, Mary Shelley, Daphne du Maurier, Doris Lessing, Beatrix Potter, JK Rowling ve Agatha Christie. Bu isimler tatmin etmediyse tıp alanından iki isim karşımıza çıkıyor; Florence Nightingale ve Elizabeth Garrett Anderson. Ve tüm bu liste güvenlik sebepleriyle 5 yılda bir yapılan pasaport güncellemesinin yapacacağı olası özrün de kabulunu güçleştirdi.
Geçtiğimiz yıl pasaport tasarımını yenileyen Norveç de minimalist tasarımı ve kuzey ışıklarıyla takdir toplamıştı.
Görsel; HM Passport Office